Meskički dužnosnici u utorak su pojačali napore da registriraju sve manju skupinu migranata, uglavnom iz Središnje Amerike, koja preko Meksika ide prema granici sa SAD-om i tako rasprše “karavanu” koja je izazvala bijes predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Trump je tijekom vikenda i u utorak zaprijetio da će odustati od Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) ako se na zaustave migranti koji posljednjih deset dana putuju od granice Meksika s Gvatemalom prema onoj sa SAD-om.

Meksička je vlada u ponedjeljak objavila da migranti u karavani prolaze “administrativni postupak” kojim će se utvrditi imaju li prava biti u Meksiku ili će biti vraćeni u njihove domovine.

Stotine muškarca, žena i djece, mnogi iz Hondurasa, u utorak su ostali blokirani u gradi Matisa Romeru u južnoj meksičkoj državi Oaxaca gdje čekaju razjašnjenje njihovog legalnog statusa nakon što su ih dužnosnici počeli registrirati.

Zbunjeni i frustrirani birokracijom mnogi migranti ne znaju što će se dogoditi i očajnički traže informacije.

Migranti su se okupili 25. ožujka u gradu Tapachuli na granici s Gvatemalom i tada ih je bilo 1500. Do utorka njihov je broj pao na 1100, po glasnogovornici organizacije Pueblo Sin Fronteras Gini Garibo.

Meksička je vlada u ponedjeljak navečer objavila da je 400 ljudi iz karavane već poslano kućama.

Komentiraj