Mega-lockdown u Njemačkoj? Merkel s premijerima saveznih pokrajina o novim mjerama

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak će se sastati s premijerima saveznih pokrajina kako bi dogovorili epidemiološke mjere nakon 31. siječnja.

Već je ranije potvrđeno da do popuštanja mjera u toj zemlji neće doći. Stručnjaci i političari najavljuju da bi nove mjere mogle biti još rigoroznije. Unatoč strogim mjerama, koje su na snazi od početka studenog, Njemačka zbog novog soja koronavirusa ne uspijeva smanjiti broj zaraženih.

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše da se većina stanovništva zalaže za stroži lockdoown. Angela Merkel, prema pisanju Spiegela, slaže se s policijskim satom, zatvaranjem škola, obaveznim radom od kuće, bržim cijepljenjem i nošenjem FFP2 maski.

Der Spiegel i Reuters došli su u posjed nacrta mjera koji će Merkel danas predstaviti. Na snazi bi trebala ostati mjera po kojoj se smiju družiti samo članovi iz istog kućanstva, dok im u goste smije doći samo jedna osoba iz drugog kućanstva. Druga važna mjera bila bi obaveza nošenja medicinskih maski ili maski FFP2 u javnom prijevozu i trgovinama.

U nacrtu se posebno naglašava da je od ključne važnosti da škole i vrtići i dalje ostanu zatvoreni. “Postoje indikacije da se mutirani soj virusa širi brže među djecom i adolescentima nego dosadašnji sojevi virusa”, stoji u dokumentu. Stoga će škole ostati zatvorene do 15. veljače.

Kroz posebne propise planira se i povećati pritisak na poslodavce da svojim uposlenima omoguće rad od kuće gdje god je to moguće. Glavni cilj ove mjere je smanjenje kontakata na radnom mjestu, ali i u javnom prijevozu.

”Ako ne uspijemo zaustaviti ovaj britanski virus, do Uskrsa ćemo imati deset puta veću incidenciju”, rekla je Merkel i najavila da će tražiti produljenje mjera najmanje za 8 do 10 tjedana.

Početkom mjeseca Njemačka je uvela strože mjere, koje bi na snazi trebale ostati do 31. siječnja. Merkel je rekla da je cilj mjera smanjenje sedmodnevne incidencije ispod 50.

Komentiraj