Medvedov pomoćnik branitelju: “Provali u prazan stan, mi ćemo zažmiriti”

Davorin Visnjic/PIXSELL

“Nebrojeno sam puta razgovarao s pomoćnikom ministra branitelja Nenadom Križićem, a u nekoliko navrata i sa samim ministrom, Tomom Medvedom, da mi pomognu u stambenom zbrinjavanju”, ispričao je za portal Telegram hrvatski branitelj Mario Vrbanić (49), koji živi u Vukovaru u unajmljenom stanu i nema nikakvih stalnih prihoda.

Navodi kako je dobio brojna obećanja, a potom mu je omoćnik ministra Križić rekao kako će razgovarati s državnim tajnikom Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Nikolom Mažarom, da ‘malo okrene glavu’ i dopusti Vrbaniću da provali u neki od praznih stanova.

Tvrdnju kako u Ministarstvu hrvatskih branitelja pokušavaju riješiti stambene probleme, nagovarajući branitelje da provalom u stanove riješe krov nad glavom, Vrbanić potkrepljuje SMS porukama koje je razmjenjivao s Medvedovim pomoćnikom. novinarima Telegrama pokazao je SMS poruku koju je 9. svibnja prošle godine dobio od Križića, u kojoj stoji: “Molio sam da negdje provalimo, rekao si 45 m². A kada, nemoj me pitat. Mislim, kada ćeš provaliti. Danas, sutra. Ili nisam dobio odgovor”.

O provaljivanju u neki od praznih vukovarskih stanova s pomoćnikom ministra razgovarao je nekoliko puta. Jednom prilikom Križić mu je rekao da će i s premijerom Plenkovićem razgovarati i pokušati ga nagovoriti da ‘malo zažmiri’ kad Vrbanić bude provaljivao u stan. “Jednom prilikom Križić mi je rekao da je sa stanom sve riješeno, te da nazovem ministra i zahvalim mu. To sam i učinio i kad se ministar Medved javio zahvalio sam mu. Rekao je: ‘Nema na čemu’, no očito nije o tome ništa znao, jer stan nisam dobio”, priča Vrbanić za Telegram i dodaje kako mu je nakon toga Križić blokirao pozive, kao i tajnica u Ministarstvu branitelja.

Križić je Telegramu javio kako će se s njihovim novinarima osobno naći u Osijeku. Razgovarali su 10. siječnja, a sastanak je trajao oko sat vremena. Križić je, uz hrpu papira, imao i na dvije stranice napisane odgovore na pitanja koja je Telegram tražio u ponedjeljak, no rekao je da nam ih ne može dati, dok to ne ”blagoslovi ministar”.

Većinu od tih sat vremena Križić je objašnjavao što sve čini i koliko se žrtvuje za dobrobit branitelja. Govorio je što je sve uradio da pomogne Vrbaniću, te nekoliko put naglasio kako će sve o Vrbaniću biti objašnjeno u odgovoru koje će stići iz Ministarstva. Naveo je i kako će Vrbanić dobiti sve što mu pripada kada se riješe statusna pitanja, a na upit novinara kako je moguće da njegov status još nije riješen obzirom da od 1995. godine ima Spomenicu Domovinskog rata, Križić je odgovorio pitanjem: ”A tko takvu Spomenicu nema?”

Na izravno pitanje, Križić je potvrdio da su SMS poruke njegove, ali je objasnio da se zapravo radilo o Vrbanićevim porukama njemu, koje je onda Križić, sa svog mobitela, samo proslijedio Vrbaniću. Križić je, priznao je, Vrbaniću ‘preporučio’ da nazove ministra Medveda i zahvali mu. On je to, kako je ispričao, i učinio.

Komentiraj