Medved: Probleme branitelja rješavati sustavno i partnerski, a ne parcijalno

Patrik Macek/PIXSELL

Tehnički ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u četvrtak da je, nakon godina uvjeravanja, u hrvatskom društvu postignut konsenzus kako je krajnji trenutak da se veliki problemi braniteljske populacije počnu rješavati sustavno i partnerski, a ne parcijalno, na čemu u Ministarstvu radi više projektnih timova.

Medved je u Osijeku, na otvorenju 5. hrvatskog kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji, izvijestio kako je nakon završetka Domovinskog rata više od tri tisuće branitelja počinilo samoubojstvo, od 2010 do ove godine preminulo je 17.287 hrvatskih branitelja, odnosno 2.469 godišnje, pri čemu branitelji umiru prosječno 20 godina mlađi od opće populacije.

Dodao je da je od 1998. do 2011. čak 41,3 posto braniteljske populacije bilo iz nekog razloga hospitalizirano, što je ocijenio tužnim i egzaktnim pokazateljima koji nalažu žurno djelovanje.

Stoga je u Ministarstvu branitelja u posljednjih šest mjeseci formirano 11 projektnih timova, među njima i onaj za izradu nacionalne strategije za očuvanje kvalitete zdravlja hrvatskih branitelja. U pripremi je i odluka Vlade o provedbi hitnih preventivnih zdravstvenih pregleda hrvatskih branitelja, najprije u istočnoj Hrvatskoj do kraja ove godine, a iduće godine u cijeloj Hrvatskoj.

Ministar je kazao da su u lipnju ove godine spojene baze podataka Ministarstva branitelja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a pripremljen je tekst prijedloga jedinstvenog zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koji će, odmah po formiranju nove vlade, biti spreman za javnu raspravu i upućivanje u saborsku proceduru.

Predsjednik Organizacijskog odbora kongresa Veljko Đorđević rekao je kako je cilj skupa okupiti cjelokupnu medicinsku, socijalnu i psihološku struku te hrvatske branitelje, kako bi se 25 godina nakon početka Domovinskog rata pokušale sanirati posljedice, poput porasta onkoloških, kardiovaskularnih i autoimunih bolesti kod branitelja.

“To je stanje koje traži ujedinjavanje svih struka u iznalaženju nacionalne strategije kako bi se pomoglo, ne samo braniteljima i članovima njihovih obitelji, nego i spriječilo transgeneracijsko prenošenje trauma te vratilo dostojanstvo i kvalitetu života braniteljima”, poručio je Đorđević.

Na kongresu, koji se do 18. rujna održava pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, uz ostalo će se raspravljati o mogućnostima oporavka od posttraumatskog stresnog poremećaja, o samobojstvima hrvatskih branitelja i preventivnom djelovanju, ratnoj psihotraumi i demenciji te povezanosti ratnih zbivanja i onkoloških bolesti.

Komentiraj