Medved odbio licitirati koliki će biti odaziv na prosvjed u Vukovaru

Medved odbio licitirati koliki će biti odaziv na prosvjed u Vukovaru

Ministar branitelja Tomo Medved u četvrtak je, desetak dana prije najavljenog prosvjeda u Vukovaru, odbio licitirati koliko ljudi bi se moglo odazvati na prosvjed koji  zbog neprocesuiranja ratnih zločina organizira tamošnji gradonačelnik Ivan Penava (HDZ).

Medved je uoči sjednice Vlade ponovio da to nije prosvjed protiv Vlade, već apel na institucije da se ubrza procesuiranje ratnih zločina te pozvao nadležna tijela da provedu analizu i pokrenu procesuiranje počinitelja.

Vlada čini iznimne napore za očuvanje pozitivnih vrijednosti iz Domovinskog rata, za hrvatske branitelje i ratne stradalnike, a razlog prosvjeda je neprocesuiranje počinitelja teških ratnih zločina iz Domovinskog rata, što ima svoju kronologiju i povijest, rekao je ministar novinarima.

“Bilo bi dobro kada bi se mediji pozabavili vremenskim slijedom i dinamikom što se u kojem vremenskom razdoblju od 1991. do danas događalo. Tako bi se utvrdilo što se točno dogodilo s optužnicama i u kojem vremenskom razdoblju”, kazao je.

Vlada, istaknuo je, čini one napore koji su u njezinoj nadležnosti kako bi se procesuirali počinitelji najtežih ratnih zločina i to ne samo na Ovčari i Vukovaru, nego i na Banovini i u cijeloj Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata.

Pozvao je da se ispita što je dovelo do toga da smo se danas našli u ovoj situaciji da gradonačelnik Penava poziva na senzibiliziranje javnosti u cilju potenciranja procesuiranja ratnih zločinaca.

Na pitanje zašto on ne ide u Vukovar, odgovorio je da “dužnosnici čine ono što je u njihovoj nadležnosti” te istaknuo da je puno puta apelirao na nadležna tijela da se ubrza procesuiranje.

Podsjetio je pritom i da je niz mjesta gdje su počinjeni strašni ratni zločini za koje nitko nije odgovarao – Kostrići, Široka Kula, selo Vukovići kod Plitvica, Ovčara, šire područje Vukovara.

Komentiraj