Medved: “Nećemo stati dok ne nađemo i posljednju osobu nestalu u Domovinskom ratu”

Ministar branitelja Tomo Medved u utorak je sudjelovao u Koloni sjećanja u Vukovaru. Za RTL Danas je komentirao strahuje li da bi Vukovar mogao postati žarište koronavirusa.

“Prije svega mi dozvolite da zahvalim svim ljudima koji su sudjelovali danas u Koloni sjećanja u Vukovaru i Škabrnji, znači ljudima koji su došli iskazati svoje poštovanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima, civilnim žrtvama na poštivanju preporuka i poštivanju mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na dostojanstvenom obilježavanju. Preporuka je bila da bude do 500 ljudi no očito je ovdje i drugdje bilo više ljudi, to je pokazatelj osjećaja i svijesti hrvatskog naroda”, rekao je Medved.

Dodao je da ne očekuje povećanje broja zaraženih zbog Kolone sjećanja. “Ne očekujemo povećanje. Odnosno ne očekujemo da će ovaj čin doprinijeti povećanju, a što se tiče samog kretanja ovih 5.5 km na otvorenom prostoru primijetio sam da se velika većina pridržavala mjera i da su nosili maske.”

Upitan ima li pomaka u odnosima sa Srbijom u otvaranju arhiva JNA te dobivanju informacija o lokacijama masovnih grobnica, kaže: “Želim ovdje izraziti jedan važan detalj da je državni tajnik Ministarstva branitelja Stjepan Sučić 23.listopada boravio u Srbiji s najvišim dužnosnicima Srbije koji rade na aktivnostima, koji su zaduženi za proces pronalaska nestalih osoba i da su tu dogovoreni snažni iskoraci glede razmjene saznanja i informacija”

Naglasio je da je prije svega jako važna razmjena postojećih saznanja koje ima Republika Hrvatska i Republika Srbija, a potom i dostava informacijama o pozicijama odnosno o lokacijama masovnih grobnica.

“Ja očekujem da ćemo u narednih 30 dana imati još nekoliko sastanaka na najvišoj razini na tu temu i da ćemo u vremenu koje je pred nama, uvjeren sam zapravo u to da ćemo imati rezultate u pronalasku posmrtnih ostataka naših nestalih osoba. Uvjeravam vas da ćemo u narednom periodu, to govorim na temelju ovog sastanka, imati konkretne rezultate. Nećemo se umoriti i nećemo stati dok ne nađemo i posljednju osobu nestalu u Domovinskom ratu”, poručio je Medved.

Komentiraj