Dalibor Urukalovic/PIXSELL

MEDVED “Jedno je govoriti o koaliciji, a drugo o zločinima”

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u ponedjeljak je komentirao aktualna politička događanja.

Upitan o tome treba li SDSS i dalje biti u vladajućoj koaliciji, ali i što se čini po pitanju procesuiranja ratnih zločina, ministar je razdvojio dva pojma. “Jedno je govoriti o koaliciji, a drugo o zločinima. Razdvojimo te stvari. Što se tiče koalicije, premijer je to jasno rekao, a što se tiče zločina, u svakodnevnom sam kontaktu s obiteljima nestalih i sam nisam zadovoljan i vrlo često tražim procesuiranje i intenziviranje procesuiranja”, kazao je Medved, kako prenosi N1.

Naglasio je kako je za ovaj tjedan zakauzao sastanke s velikim brojem braniteljskih udruga, na kojima će razgovarati o svim problemima. “Razgovor je model kako se u krizi iznalaze rješenja tako da sam zagovornik temeljite analize onoga što je traženo i u konačnici zajedničkog stava. Ja sam uvjeren da ću u kvalitetnom partnerskom odnosu s udrugama i ovaj put pronaći kvalitetno rješenje”, rekao je.

Medved je komentirao i jučerašnju situaciju u Opuzenu, kada je muškarac u svojoj kući izazvao požar, ozlijedio muškarca, a nakon višesatnog pregovaranja policija ga je svladala elektrošokerom. “Imamo saznanja da se radi o hrvatskom branitelju. Po onome što nam je poznato, radi se o čovjeku koji se duži period liječio. Ministarstvo hrvatskih branitelja nije imalo informacija u smislu zahtjeva za pomoć. Da smo dobili informacije, mi bismo pružili svoju pomoć u onom obliku koja je moguća, a to je psihosocijalna pomoć. Nismo imali informaciju niti traženje o našem uljučivanju u pomoć tom čovjeku, ali uvijek smo dostupni svim hrvatskim braniteljima”, komentirao je.

Ministar branitelja, odgovarajući na pitanje novinara, tvrdi kako branitelji nisu povlaštena skupina u hrvatskom društvu. “To je iznimno pogrešna teza. Mi smo u protekle 2 godine uspostavili odgovarajući odnos države i društva prema braniteljima. Stavljala se stigma na branitelje kao na populaciju koja je privilegirana. Hrvatski branitelji su zbog Domovinskog rata podložniji raznim bolestima, za razliku od opće populacije. I naše mjere koje smo donijeli i koje je Vlada podržala upravo su na tom tragu, pomoć bolesnim hrvatskim braniteljima”, objasnio je.

Komentiraj