Medved: “Izrazito je važna ova slika koju hrvatski narod upućuje ovom području”

Ministar branitelja, potpredsjednik Vlade i voditelj Stožera civilne zaštite za obnovu potresom pogođenih područja u srijedu se obratio medijima nakon sastanka novoosnovanog Stožera, koji je trajao oko dva sata.

Medved je na početku zahvalio premijeru Plenkoviću. “Jučer je došao u Petrinju i obišao nju, Glinu, Sisak, mjesta okolna, sve, Crveni križ. Osobno se uvjerio u razornost potresa, u sposobnosti koje imamo”, kazao je.

“U potpunosti smo uspostavili Stožer ovdje u vojarni u Petrinji. U potpunosti je uspostavljena hitna pomoć u Glini, postavljeno je 25 kontejnera. Hrvatska vatrogasna zajednica provela je 829 intervencija”, rekao je Medved.

“Hrvatska vojska nastavlja svoje aktivnosti i pružili su 385 potpora zdravstvene zaštite stanovništvu. Do sada je primljeno više od 21 000 prijava. Angažiranost snaga je sljedeća: vatogasna zajednica, HGSS, policija, vojska, statičari, inženjeri, volonteri”, dodao je.

Potpredsjednik Vlade novinarima je rekao da će na sastanku u podne dogovoriti detalje oko toplih obroka te da moraju naći održivi način raspodjele i pritom paziti na kvalitetu te na higijenu obroka.

“U početku sam izrazio zahvalnost svim ljudima i sad želim iskazati zahvalu svakom čovjeku koji je na neki način pomogao. Izrazito je važna ova slika koju hrvatski narod upućuje ovom području”, rekao je Medved.

Medved gostovao u novoj emisiji “Hrvatski radio za Banovinu”

Ranije u srijedu Medved je, gostujući u novoj emisiji “Hrvatski radio za Banovinu”, kojom se pomaže stradalima u potresu da prime potrebne informacije., poručio da nitko u ovoj nesreći neće ostati sam. Pozvao je stradale u potresu da imaju povjerenja u istitucije države.

“Imajte strpljenja, poglavito oni koji očekuju kamp-kućice ili kontejnere. Nećemo zaboraviti nijednu obitelj, definitivno će sve naše službe obići do zadnje obitelji”, rekao je Medved i dodao da u Stožeru čine iznimne napore na iznalaženju tehničkih rješenja za nabavu potrebnih kontejnera i kamp-kućica u kojima bi se smjestili oni koji zbog oštećenja ne mogu u svoje kuće.

“Zasigurno se neće čekati mjesecima. Paralelno vodimo operaciju interventnih mjera spašavanja života i zdravlja, a u isto to vrijeme tražimo pravi, odgovoran i ozbiljan način za sustavno rješavanje pitanja sanacije, popravka ili izgradnje novih kuća”, kazao je.

Njihova je procjena, kaže, da je potrebno oko tisuću kontejnera i kućica kako bi ljudi preživjeli ovu zimu do početka sanacije, odnosno obnove.

Komentiraj