Medved: “HDZ je od 1989. nositelj svih bitnih područja djelovanja”

Zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved je na 32. obljetnicu osnutka stranke istaknuo da su četiri snažna projekta koja će obilježiti mandat koji je pred vladajućom strankom – završetak Pelješkog mosta, ulazak u Eurozonu, Schengenski sporazum i odluka o nabavi borbenih zrakoplova.

Hrvatska demokratska zajednica u srijedu slavi 32. obljetnicu osnutka i tim je povodom vodstvo stranke položilo vijence na grob utemeljitelja stranke i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, održali dodjelu uvjerenja polaznicima 13. generacije Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta te sjednicu Središnjeg odbora stranke.

“Upravo je održan Središnji odbor HDZ-a. Jako je važno da smo nakon dugo vremena u ovom, izravnom formatu, mogli organizirati Središnji odbor HDZ-a gdje smo se osvrnuli na najvažnije aktivnosti koje su iza nas, kao i one koje su pred nama”, rekao je novinarima Medved ispred hotela Sheraton.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da su i rezimirali aktivnosti koje su iza njih, poput neizostavnog osvrta na posljedice epidemije koronavirusa, zdravstvene i gospodarske mjere te učinjene napore u sanaciji posljedica od potresa koji su pogodili Zagreb i Banovinu.

Cijepljenje jedini učinkoviti odgovor protiv covida

Istaknuo je važnost procjepljivanja protiv covida-19. “Jako je važno nastaviti s cijepljenjem kako bi se pripremili za mogući novi soj koji bi, prema procjenama, mogao doći na jesen. Dokazano je da je cijepljenje jedini učinkoviti odgovor”, kazao je Medved.

Na sjednici Središnjeg odbora HDZ-a razmatrale su se aktualne teme poput predstojećeg rebalansa proračuna za koji očekuje da će u petak biti donesen.

“Upravo s ciljem kako bismo odgovorili na one potrebe koje su vezane za zdravstvo i sve druge resore koji su obuhvaćeni kroz rebalans, na način da svi resori, sva tijela mogu nesmetano funkcionirati u ovim okolnostima”, naglasio je Medved.

Ističe kako su proveli i analizu lokalnih izbora, gdje su temeljitim pregledom zaključili da je HDZ pobjednik tih lokalnih izbora što će poslužiti stranci kao ohrabrenje za snažnim nastavkom njihova djelovanja.

Četiri snažna projekta koja će obilježiti mandat

“Ne zaboravimo da je HDZ od 1989. godine nositelj svih bitnih područja djelovanja, od osamostaljenja, obrane, oslobađanja, pripreme za pristupanje u EU i NATO. A pred nama su četiri snažna projekta koja će zasigurno obilježiti mandat koji je pred nama. Završetak Pelješkog mosta, ulazak u Eurozonu, Schengenski sporazum, i ono na što smo neizmjerno ponosni, a to je naša odluka o nabavi 12 borbenih zrakoplova Rafala sa ciljem i daljnjeg jačanja Hrvatske vojske”, istaknuo je Medved.

Na upit novinara da komentira najnoviju izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je poručio premijeru Andreju Plenkoviću da na njega šalje “lavove, a ne pudlice s protezom”, ministar Medved kratko je odgovorio da je njegova izjava bila “neprimjerena”.

“Što se tiče HDZ-a, mi smo usmjereni ka bitnim područjima djelovanja, mi smo dobili mandat našeg naroda za donositi odgovorne i odlučne mjere. Za ovaj tjedan ću izdvojiti rebalans proračuna, koji smatram važnim korakom za nesmetano funkcioniranje svih tijela, resora i službi”, zaključio je Medved.

Jedan od osnivača HDZ-a Mario Kapulica izjavio je na Jarunu kod spomen-ploče Franji Tuđmanu kako su se prije 32 godine ovdje okupili oko osobe koja je bila ključna osoba “čitavog tog procesa, ne samo tog čina osnivanja, već i svih priprema za osnivanje HDZ-a. On se zapravo čitavog svog života pripremao za tu ulogu”, kazao je Kapulica nakon što je zajedno s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem položio vijenac na spomen-ploču.

Naglasio je kako su ovu obljetnicu organizirali pod strogim epidemiološkim mjerama kako bi poslali poruku građanima, te stoga nije moglo puno ljudi doći.

“Mnogi utemeljitelji će se ljutiti sutra na mene jer nisu mogli biti ovdje. Mnoge smo i zadržali pred ulazom. Imamo odgovornost i spremni smo je preuzeti na sebe u bilo kakvim okolnostima. Ovo su okolnosti pandemije, sutra, u bilo kojim drugim nedaćama HDZ će prvo misliti na hrvatsku državu i interese građana”, zaključio je Kapulica.

Na Jarunu je tradicionalno u povodu obljetnice stranke održana nogometna utakmica.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]