MEDVED: “Civilne žrtve zaboravljene, moramo im odati počast”

Nije mi žao što sam odlučio otići u Grubore. Vidio sam jako puno patnje, i obveza je svih nas da odamo počast svim civilnim žrtvama, bez obzira na nacionalnost, kazao je u Dnevniku HTV-a potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, koji će 25. kolovoza sudjelovati na komemoraciji srpskim žrtvama ubijenima na taj dan 1995. godine.

“Nije mi žao”, odgovorio je na pitanje. “Svjedok sam Domovinskog rata, velikog stradanja. Vidio sam jako puno patnje, velika stradanja Hrvata, ogromne i grozne masovne grobnice. I danas još traju ekshumacije. I sada, kroz uspostavu povjerenja, trebamo odati počast svim civilnim žrtvama. To je civilizacijski doseg i obveza cijelog društva da smogne snage kako bi te žrtve, koje su možda i zaboravljene, dobile počast, bez obzira na nacionalnost”, kazao je Medved, koji je u ratu izgubio brata, a sam je tri puta ranjen. “Takvi odnosi garantiraju perspektivu za mlade naraštaje”, zaključio je.

Kazao je kako ga raduje da su danas iz Knina poslane poruke “optiizma, povjerenja i perspektive za Hrvatsku”. “Pred nama je novo poglavlje. Uspostavljamo odnose koji će omogućiti perspektivu i ostanak, poglavito na područjima koja su danas opustošena, i stvaramo dugotrajno i održivo povjerenje”, kazao je Medved.

Na pitanje o odnosu prema braniteljima, Medved je odgovorio kako je “još puno posla pred nama”. Strateško je opredjeljenje vlade raditi na “još intenzivnijem čuvanju zdravlja” branitelja i nastavku reguliranja njihova statusa, ali naročit je prioritet potraga za nestalima, kazao je potpredsjednik Vlade.

Komentiraj