MEDVED “Braniteljima će se statusi opet priznavati”

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar branitelja Tomo Medved večeras je u Dnevniku N1 televizije rekao kako je Zakon o braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata u sadržaju teksta završen, te se sada kroz međuresornu suradnju usklažuju detalji.

“Obveza nam je sve nove kolege upoznati detaljno sa sadržajem zakona, a posebno je bitno s ostalim ministarstvima proći neka područja. Ovih dana provodimo te aktivnosti kako bismo što prije krenuli u javnu raspravu i uputili zakon u saborsku proceduru. Naša ambicija je da to bude tijekom 2016”, kazao je Medved.

Komentirao je i izjavu nekadašnjeg ministra branitelja Predraga Matića, koji smatra da Zakon o braniteljima neće ugledati svjetlo dana. “O svakome od nas ocjenu donosi populacija o kojoj skrbi. Branitelji su o njemu sve rekli”, poručio je.

Matić je dodao kako bi za veća sredstva za branitelje trebalo dodatnih 14 milijardi kuna, a Medved kaže kako su njegove riječi neprihvatljive te kako minus neće biti ni blizu toga. “Zakon će objediniti sva bitna statusna i materijalna pitanja. Bit će jasan i provediv u praksi i neće biti potrebno tumačenje odvjetničkih ureda. Temeljito radimo. Zakon je u svom iznosu od prvog momenta izrade usklađen s Ministartvom financija”, objašnjava.

Naglasio je kako će se ponovno priznavati statusi braniteljima. “Ako je netko bio nekoliko godina branitelj, dok je živ mora mu se omogućiti da regulira svoj satus. Isto je i s bolesti. O tome je li bolest posljedica rata odlučit će povjerenstva”, kaže. Na pitanje zašto je Povjerenstvo za žrtve seksualnog zlostavljanja ukinuto, Medved kaže kako to nije točno i da ono ‘intenzivno radi’.

Komentiraj