Međunarodni susreti novinara, pisaca i diplomata na temu “Mediji i sport”

Mediji i sport tema su 9. Međunarodnih susreta novinara, pisaca i diplomata koji se od 4. do 6. rujna održava u Starom Gradu na otoku Hvaru, najavili su u ponedjeljak organizatori istaknuvši da će susret proći u znaku sjećanja na značajne sportske novinare u Hrvatskoj.

U organizaciji Udruge umirovljenika HRT-a  i Hrvatskog novinarskog društva (HND), u Starom Gradu kroz tri dana održat će se niz predavanja te filmskih projekcija u godini kada se obilježava 100 godina od rođenja Mladena Delića, kao i devedeset godina od rođenja Ive Tomića, obojice slavnih tv i radijskih sportskih komentatora.

Na susretu će se prikazat dokumentarni filmovi o legendama sportskog novinarstva, velikanima hrvatskoga sporta, a održat će se i predavanja o sportu, medijima, diplomaciji i zdravlju.

Uz novinare, na susretima sudjeluju i veleposlanici, a predsjednik HND-a Hrvoje Zovko istaknuo je da će riječi biti i o aktualnostima u novinarskoj struci.

“Sport je postao aktualniji nego ikada prije”, kazala je predsjednica Udruge umirovljenika HRT-a Branka Starčević dodavši da sjećanja na ljude koji su ostavili veliki trag u sportskom novinarstvu obvezuju na obilježavanje njihovih datuma.

Starčević je kazala kako je početna ideja organizacije susreta bila doprinos višoj razini medijskog prostora, a da se kroz godine, na susretima razgovaralo o odnosu medija i demokracije, politike, etike i drugome. Istaknula je kako je upravo Stari Grad na Hvaru značajno mjesto za održavanje ovoga susreta, s obzirom da je na njemu rođen Nikola Dominiković Budrović kojeg se smatra prvim hrvatskim novinarom.

Milan Čolić iz zagrebačkog Gradskog ureda za sport i mlade istaknuo je kako novinari snažno doprinose razvoju i popularizaciji sporta. Dodao je da se s medijima i uz medije također moguće doprinijeti smanjenju negativnih događaja u sportu, te afirmirati pozitivnu stranu te aktivnosti.

Komentiraj