Međunarodni je dan prava na blasfemiju

Međunarodni dan prava na blasfemiju jest dan na koji se pojedinci i skupine potiču da otvoreno izraze svoju kritiku religije ili čak prezir prema njoj. Za dan je određen 30. rujna radi podudaranja s obljetnicom objavljivanja satiričnih crteža Muhameda u jednim danskim novinama što je rezultiralo kontroverzijom o crtežima Muhameda u Jyllands-Postenu. Blasfemija ili bogohuljenje je izraz kojim se označava korištenje imena Boga ili božanstava na način koji određena religija ili njene vlasti smatraju nedopustivim i uvredljivim, odnosno svetogrđem. U širem smislu se pod tim podrazumijeva svako javno suprotstavljanje uvriježenoj religijskoj dogmi ili vjerovanjima.

Blasfemija se još u najranijim državama javlja kao kazneno djelo i to jedno od najtežih, za koje su predviđene najsurovije kazne – od smrtne, koja se izvodila na posebno bolne i ponižavajuće načine, preko tjelesnih (najčešće rezanje ruku, jezika i slično u svrhu sprečavanja ponovnog počinjenja istog djela) do progonstva. Blasfemija se dan-danas održala kao kazneno djelo u zakonodavstvima država koje imaju državnu religiju.

Antiblasfemijski zakoni postoje diljem svijeta. U mnogim dijelovima Europe i Sjeverne Amerike oni su povučeni, iako postoje zakoni protiv blasfemije u Austriji, Danskoj, Finskoj, Grčkoj, Italiji, Lihtenštajnu, Islandu, Nizozemskoj, San Marinu i UK-u. U 21 europskoj državi još su uvijek na snazi zakoni o “religijskoj uvredi”. U nekim je zemljama blasfemija kažnjiva smrću kao što je to u Afganistanu, Pakistanu i Saudijskoj Arabiji.

Komentiraj