Međunarodni je dan borbe protiv homofobije!

Svi se ljudi rađaju slobodni i jednaki u dostojanstvu i pravima. Povodom 17. svibnja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, društvo ponovno potvrđuje svoju snažnu predanost poštovanju, zaštiti i promicanju punog i ravnopravnog ostvarivanja ljudskih prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba (LGBT).

Diljem svijeta pojedinci se i dalje svakodnevno suočavaju s nasiljem, isključenošću i diskriminacijom zbog svoje stvarne ili percipirane seksualne orijentacije i rodnog identiteta ili spolnih obilježja. Posebno zabrinjava činjenica da se sporazumne istospolne veze kriminaliziraju u 69 zemalja, od kojih je 11 zadržalo smrtnu kaznu kao zakonsku kaznu za homoseksualnost.

Treba djelovati globalno kako bi se spriječilo i osudilo sve oblike diskriminacije LGBT osoba, uključujući homofobno, bifobno i transfobno nasilje, promičući njihov pristup jednakim mogućnostima u svim sferama života. Važno je da se borba protiv diskriminirajućih zakona, politika i praksi, uključujući kriminalizaciju sporazumnih istospolnih odnosa, vodi diljem svijeta. Zbog takvih su praksi LGBT osobe češće suočene s nezaposlenošću, socijalnom isključenošću i siromaštvom.

Komentiraj