Carl Desjandris (facebook.com)

Gledajte utakmicu na Festivalu vatrometa na Bundeku

I ove je godine Međunarodni festival vatrometa ukrasio nebo nad Zagrebom.

U pirotehničkim krugovima Festival vatrometa na Bundeku priznat je u svijetu i vjerovali ili ne postoje već liste čekanja za ekipe koje bi voljele sudjelovati na njemu. Festival vatrometa pretvorio se u odlični turistički proizvod, kojega prati ogroman broj građana, kao i turista, i svake godine pogleda ga više od 30 000 ljudi. Jedna od najposjećenijih manifestacija i ove godine je pripremila “čarobna svjetlosna iznenađenja”, koja će zasigurno oduševiti publiku svih uzrasta.

Mjesto događanja je obala Save uz jezero Bundek, gdje su se okupili najbolji i najmaštovitiji svjetski pirotehničari te pokazali svoje umijeće.

Na dosad održanih 17 festivala nastupili su renomirani svjetski izvođači vatrometa iz brojnih država – Njemačke, Kine, Austrije, Poljske, Finske, Estonije, Češke, Rusije, Litve, Slovačke, Mađarske, Italije, Rumunjske, Filipina itd. Ovoga puta predstavili su se tri vrhunske ekipe koji imaju zavidan svjetski rejting.

To su tvrtke koje su već osvojile mnoge međunarodne festivale: Bolshoy Prazdnik – ruski majstori oslikavanja neba, Fire Event iz Austrije poznati po svojoj fascinantnoj koreografiji i prikazivanju neba u obliku čarobne vatrene kulise te HC Pyrotechnics – Belgija, koji su se prije četiri godine predstavili zagrebačkoj publici, a poznati su po svojoj strasti, kao pravi umjetnici spajaju tradicionalni barok s daškom moderne tehnologije.

Vatrometi se ispucavanju u skladu sa muzikom, a ono što je zanimljivo sve tri ekipe će imati prve dvije minute zadanu temu-pjesmu iz zagrebačkog podneblja. I ove će godine tri ekipe predstaviti svoje umijeće spektakularnim 10-minutnim vatrometima, koji će obuhvatiti nebrojene projektile. Ovakva ispucavanja pored velikog iskustva zahtjevaju razumijevanje pirotehnike i moderne računalne tehnologije.

Sam domaćin Mirnovec Pirotehnika ima već zavidnu karijeru i do sada su izvodili vatromete širom svijeta (Montreal-Canada, Berlin-Njemačka, Moskva-Rusia, Kaliningrad-Rusia, Macao-China, Pohang-Korea, Hanover-Njemačka, Varshava-Poljska, Courchavel-Francuska, Rim-Italija, Muscat-Oman. Valeta-Malta, Vilinus-Litva), a ono što je zanimljivo je da su angažirani na turneji Enrigue Iglesiasa.

Tijekom sva tri dana festivala osiguran je i šarolik glazbeni program i zabavni sadržaj za sve uzraste i ukuse: za djecu se svakoga se dana u 22 sata priprema ‘dječiji vatromet’, a tu je i veliki lunapark, bogata gastro ponuda te puštanje lanterni za pomoć udrugama Krijesnica i Veliko srce malom srcu.

Zadnji dan u nedjelju (01.07.), predstavit će se ekipa iz Belgije i Mirnovec Pirotehnika, dok će u muzičkom dijelu nastupiti Jasmin Stavros.

Gledatelji če elektronskim glasovanjem (glasačka mašina 5, 10, 15 i 20 bodova) odabrati pobjednika festivala (između tri inozemne ekipe), dok ekipa Mirnovca neće biti u konkurenciji.

Komentiraj