MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA: Svečano uručene mirovne nagrade i priznanja “Krunoslav Sukić”

FaH

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, predstavnici osječkog Centra za mir i Grada u srijedu su zaslužnim pojedincima i ustanovama svečano uručili mirovne nagrade “Krunoslav Sukić” za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava.

 Mirovnu nagradu “Krunoslav Sukić” ove godine dobili su mirovni aktivisti Marijan Gubina i Prince Wale Soniyiki, a istoimeno priznanje  Centar za mirovne studije i novinar Boris Pavelić.

 Mirovna nagrada dodjeljena je Marijanu Gubini koji je, navodi se u obrazloženju,  unatoč zatočeništvu tijekom Domovinskog rata, promicao kulturu mira, svojim djelovanjem nastoji pridonositi izgradnji slobode od nasilja. Prince Wale Soniyikiju je nagrada dodijeljena za njegov višegodišnji mirovni angažman na posredovanju meðu različitim kulturama. On je u Hrvatskoj dobio azil, a izbjegao je iz Nigerije pred nasiljem terorističke skupine “Boko Haram” nakon što su mu braća ubijena a on pretrpio mučenje.

Priznaje “Krunoslav Sukić” Centar za mirovne studije dobio je za rad na pitanjima azila, imigracijske politike, integracije azilanata te angažman tijekom izbjegličke krize. Boris Pavelić priznanje je dobio za knjigu “Smijeh slobode: uvod u Feral Tribune”, a u obrazloženju se navodi da je nagrađen za izniman istraživački, stručni i znanstveni doprinos na području povijesti novinarstva.
 Priznanje “Mirotovorna škola” dodijeljeno je učenicima i nastavnicima Ekonomsko i turističke škole Daruvar za poticanje odgoja za mir, nenasilje i suradnju.

Koordinatorica Izvršnog odbora za dodjelu nagrada Katarina Kruhonja kazala je kako je nagrada pokrenuta jer se smatralo kako u društvu nedostaje prepoznavanja napora, koje obični ljudi čine u stvaranju iskoraka prema miroljubivijoj zajednici, odnosima suradnje i solidarnosti. Nagrada je to htjela učiniti vidiljivim, a ove smo godine dobili 34 prijedloga iz 13 županija, i to od različitih predlagatelja, institucija, fakulteta, lokalnih uprava ili škola, istaknula je Kruhonja.

 Osječki dogradonačelnik Denis Ambruš kazao je kako Osijek želi postati europska prijestolnica kulture 2020. godine te da su sadašnji, ali i bivši dobitnici ove nagrade najbolji promicatelji ideja zajedništva i tolerancije.

 Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava utemeljena je 2009. godine i nosi ime po Osječaninu Krunopslavu Sukiću (1952-2008),  mirovnom aktivistu i humanistu, jednom od osnivača Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

Komentiraj