Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u RH

hina

U zagrebačkom Zoološkom vrtu u nedjelju će se održati edukativni program u povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Posjetiteljima će se raznovrsni programi ponuditi od 11 do 18 sati, a naglasak će biti stavljen na biološku raznolikost Hrvatske.

U posebnom kutku ZOO-a bit će riječi o ugroženim vrstama koje se mogu vidjeti u Zoološkom vrtu. Među njima su vuk, medvjed, ris, bjeloglavi sup, sova jastrebača i bijela roda

U kreativnoj radionici mališani će moći izrađivati maske hrvatskih zvijeri.

Tu je i interaktivna igra “Upoznaj zvijeri Hrvatske” nadahnuta medvjedom, vukom i risom za mališane i odrasle koji će mićo “testirati” svoj njuh mirisnim kuglicama, a sluh snimkama glasanja životinja. Različite životinje prepoznavat će po otiscima šapa te analizom lubanja mesojeda i biljojeda, napominju u ZOO.

Svi će zainteresirani moći zaviriti i u ‘Crvene knjige’.

Riječ je o zbiru ‘Crvenih popisa’, uz dodatne podatke o vrstama i staništima ugroženih životinja. Crveni popis je dokument koji donosi informacije o riziku od izumiranja, razlozima ugroženosti te mjerama potrebnima za očuvanje ugroženih divljih vrsta i njihovih staništa. Na Crvenim popisima Hrvatske je čak 40 vrsta kojima prijeti izumiranje, a 27 vrsta već je izumrlo u ovom dijelu Europe, ističe u priopćenju zagrebački Zoološki vrt.

Iz ZOO ističu kako se u njihovom edukativnom kutku “Zelena mreža” svi građani mogu uključiti u očuvanje biološke raznolikosti počevši već od vlastitog dvorišta gdje mogu obitavati ptice, ježevi, šišmiši, puževi, kukci i druge životinje.

Udruga pčelara “Pčelinjak” posjetitelje će pak educirati o važnosti pčela i vrijednosti pčelarstva.

Za ulaz u Zoološki vrt grada Zagreba mogu se koristiti obje blagajne – središnja te ona na istočnoj strani ZOO-a, to jest iz ulice Fakultetsko dobro.

Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj je u utorak, 22. svibnja.

Komentiraj