Međunarodna smotra folklora održava se od 20. do 24. srpnja

Festivalski dio 56. Međunarodne smotre folklora Zagreb održat će se od 20. do 24. srpnja 2022., a posvećen je temi Tradicijska baština između Srednje Europe i Mediterana.

Ovogodišnji program prikazat će vrijednosti etnografskog i folklornog stvaralaštva koje su se prenijele do naših dana u suvremeni život Europske unije, ponajprije hrvatska kulturna baština u usporedbi s primjerima iz susjednih zemalja i kultura te međuodnosi koji potvrđuju povezanost kultura, najavljuju organizatori.

Samoj manifestaciji prethodit će raznolik i bogat glazbeni, izložbeni i filmski program.

U sklopu programa Međunarodne smotre folklora od 20. do 24. srpnja na Trgu kralja Tomislava održat će se predstavljanje tradicijskih obrta i zanata, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića bit će predstavljanje knjige “Tradicijsko odijevanje Hrvata u Kreševu i okolici” te “Narodni plesni običaji gradišćanskih Hrvata – Istraživanja i zapisi dr. Ivana Ivančana”.

U centru grada održavat će se Folklorna šetnica, u Oktogonu će se održati modna revija Tradicijsko u suvremenom alžirskog dizajnera Karima Adida.

Svaku večer od petka do nedjelje u 21 sat na Platou Gradec održavat će se koncert folklornih skupina iz Hrvatske, Europe i svijeta nakon čega će se održavati plesne radionice.

Nastupi folklornih skupina održavat će se u Svetoj Nedelji i Vrbovcu te u mjestu Beltinci u Sloveniji.

Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine, nastavljajući tradiciju smotri Seljačke sloge između dvaju svjetskih ratova, a prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu brojnih domaćih i stranih sudionika.

Komentiraj