MEĐUNARODNA POMOĆ: Državno odvjetništvo i Švicarci provjeravaju Mamića

Davor Javorovic/PIXSELL

Državno odvjetništvo je, prema neslužbenim informacijama, još početkom godine preko Ministarstva pravosuđa od švicarskih pravosudnih vlasti zatražilo međunarodnu pravnu pomoć u predmetu koji se u Hrvatskoj vodi protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića zbog izvlačanja novca iz tog kluba.

Uskok je, nakon niza istraga, krajem travnja podigao prvu optužnicu protiv Zdravka Mamića, kojega u tom slučaju tereti da je zajedno s bratom Zoranom, bivšim direktorom Dinama Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za nešto manje od 116 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Neslužbeno se doznaje da je tužiteljstvo još početkom godine zatražilo od Švicarske međunarodnu pravnu pomoć.

Neki hrvatski mediji prenijeli su članak švicarskog dnevnika Neue Luzerner Zeitung u kojem glavna tužiteljica kantona Obwaldena Esther Omlin potvrđuje da već pola godine vode kaznenu istragu protiv Mamića i nekih s njim povezanih osoba. Jutarnji list pritom navodi da švicarske vlasti ne prikupljaju samo tražene podatke već da imaju elemente za pokretanje vlastite istrage.

Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković kaže da ne zna je li preneseni članak točan jer bi ona i njezin branjenik imali informacije ako bi se u Švicarskoj protiv njega vodila istraga.

“Nemamo nikakve informacije, ništa nije došlo do danas, nikakav poziv, zahtjev. Prema tome, nisam sigurna da to što je preneseno iz stranih novina sasvim točno“, kazala je Sloković Hini.

Smatra kako bi oni morali imati informaciju o tome da se vodi istraga protiv Mamića te da švicarsko tužiteljstvo medijima ne bi dalo informaciju ni u slučaju da je radilo temeljem hrvatskog zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć.

Upitana bi li obranu u slučaju da je zatražena međunarodna pomoć bili dužni obavijestiti, Sloković je odgovorila potvrdno. “Ako se vodi istraga i ako se obavljaju određene radnje vezane za nešto u što je uključen Zdravko Mamić naravno da bi bili dužni obavijestiti i tražiti izjavu od njega”, zaključila je Sloković. “Mi bi za to znali, čim o tome ne znamo ništa to mi liči na neko ‘spinanje'”, dodala je.

Prema pisanju medija, švicarske vlasti navodno provjeravaju tijekove novca uplaćenog na račune tamošnjih off shore tvrtki.

Komentiraj