Međunarodna konferencija “‘Kralj’ Marija Terezija” u Hrvatskom institutu za povijest

HINA/ Edvard ŠUŠAK

Dvodnevna međunarodna konferencija u povodu 300. obljetnice rođenja habsburške carice i hrvatske kraljice Marije Terezije “‘Kralj’ Marija Terezija”, na kojoj će biti riječi o glavnim aspektima njezine vladavine te o utjecaju i naslijeđu njezinih reformi, održava se u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.

Konferenciju su organizirali Hrvatski državni arhiv, Hrvatski institut za povijest i Hrvatski povijesni muzej, a održava se pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

U sklopu konferencije bit će otvorene i izložbe – u Hrvatskom povijesnom muzeju “Marija Terezija i njezini suvremenici u Hrvatskoj” te u Hrvatskom državnom arhivu “Nos Maria Theresia… Dalmatiae, Croatiae, Sclavoniaeque regina apostolica…”.

Konferencija će se usredotočiti na tri glavne teme – dolazak na vlast i ratove za naslijeđe, reforme te na političke i obiteljske veze u službi domovine, a na njoj sudjeluje 18 istraživača iz Hrvatske, Velike Britanije, Mađarske, Austrije i Poljske.

Otvarajući konferenciju izaslanica hrvatske predsjednice Renata Margetić Urlić istaknula je važnost proučavanja uloge žena u politici, podsjetivši i kako je Kolinda Grabar Kitarović prva predsjednica države u modernoj Hrvatskoj.

Na značenje reforme školstva iz doba Marije Terezije upozorio je Matko Glumičić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ocijenivši kako su neka terzijanska načela aktualna i u današnjoj reformi školstva u Hrvatskoj.

Ravnateljica Hrvatskoga instituta za povijest Jasna Turkalj napomenula je kako se radi o jednom od najslavnijih austrijskih vladara te istaknula kako je Marija Terezija istodobno morala braniti svoje pravo na nasljeđe i granice carstva.

Naglasila je kako su za Hrvatsku posebno vrijedne njezine reforme u upravi, školstvu i javnom zdravstvu.

Ravnateljica Hrvatskoga povijesnog muzeja Mateja Brstilo smatra posebno važnim terezijansko razdoblje vladanja u Hrvatskoj, a cilj konferencije jest upoznati Europu i svijet s dostignućima njezine vlasti u Hrvatskoj.

Po riječima ravnatelja Hrvatskoga državnog arhiva Marija Stipaničeva arhiv raspolaže vrijednom građom iz terezijanskoga doba.

Prvo izlaganje o “kralju” Mariji Tereziji imao je britanski povjesničar William O’Reilly sa sveučilišta u Cambridgeu.

Komentiraj