Međunarodna flotila se u subotu približavala Pojasu Gaze pod izraelskom blokadom, kamo bi mogla stići u nedjelju, rekao je jedan od organizatora te akcije.

Prvi od triju brodova koji čine “Flotilu slobode” što je 21. srpnja isplovila iz Palerma, na Siciliji, “Awda” (‘povratak’ na arapskom), mogao bi stići pred obalu tog teritorija već u nedjelju, ocijenio je u e-mailu poslanom agenciji AFP-u Pierre Stambul, jedan od predsjednika Židovske unije za mir.

Potonji koji nije u flotili, rekao je da u akciji sudjeluje četrdesetak aktivista iz 15 zemalja.

Kao i u ranijim pokušajima probijanja blokade, brodove će zaustaviti izraelska mornarica i prepratiti ih u neku od izraelskih luka.

Na videosnimci koju je u subotu putem interneta s broda objavio Richard Sudan s iranske Press TV UK, jedan od manjih brodova je odustao od operacije zbog nepoznatog “problema” pa su sada u sastavu flotile samo dva broda.

Izrael je u utorak djelomično otvorio terminal preko kojeg se doprema roba u Pojas Gaze a koji je zatvoren već dva tjedna kao odgovor na ispaljivanje zapaljivih naprava na izraelski teritorij iz te palestinske enklave.

Palestinci od 30. ožujka redovito prosvjeduju na granici između Pojasa Gaze i Izraela kako bi upozorili na izraelsku blokadu pod kojom je Gaza već više od deset godina.

Najmanje je 157 Palestinaca poginulo od tada u sukobima s izraelskom vojskom. Poginuo je i jedan izraelski vojnik.

Komentiraj