Među dokumentarcima u utrci za Oscara mogli bi se naći i filmovi o Billie Eilish i Tini Turner

Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (Academy of Motion Picture and Sinece/AMPAS) je objavila popis od 138 filmova koji ispunjavaju uvjete za razmatranje u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma na predstojećoj dodjeli Oscara među kojima su se našlo i par istaknutih glazbenih dokumentaraca.

Tako se na popisu našao i dokumentarni film o Billie Eilish ‘The World’s A Little Blurry’, premijerno prikazan ranije ove godine i koji je sniman tijekom tri godine. Dokumentarac o legendarnoj Tini Turner ‘Tina’, također je na popisu, kao i Questloveov dokumentarac ‘Summer Of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)’ o seriji koncerata u Harlemu iz 1969. koji je zanemaren u svjetlu Woodstocka.

Zanimljivo je da se taj film u početku trebao zvati ‘Black Woodstock’, što se vidi još uvijek napisano na ploči s klapama u početnim kadrovima ali Questlove je mislio da bi to bila medvjeđa usluga tome što se stvarno dogodilo u Americi u ljeto 1969. Povodom filma je NME napisao: “Kulturni festival u Harlemu nije trebao samo priznanje, već i vlasništvo. Uz ‘Summer of Soul’, konačno ima oboje.”

Među glazbenim dokumentarcima na ovoj su se listi našli i ‘Brian Wilson: Long Promised Road’, ‘The Velvet Underground’ i ‘The Sparks Brothers’. Kompletan popis svih 138 dokumentaraca možete pronaći na ovom linku.

 

 

 

Komentiraj