Među 20 najboljih nudističkih plaža na svijetu našla se i jedna u Hrvatskoj

Na svim kontinentima postoji veliki broj mjesta za sunčanje, plivanje ili izgradnju dvoraca od pijeska ‘au naturel’ na plažama na kojima odjeća nije obavezna. Od stjenovitih obala do sitnog pijeska i velikih gradskih uvala do skrovitih obala, postoje stotine plaža na kojima se može zabavljati uz more u ‘rođendanskom odijelu’.

“Mekani, glatki pijesak, topli oceanski povjetarac, nježni oceanski valovi i puno drugih naturista čine izvrsnu plažu bez odjeće”, rekao je Nicky Hoffman iz The Naturist Society, koji je također glavni urednik časopisa Nude & Natural i koautor ‘Najbolje nudističke plaže i odmarališta na svijetu’.

Iako se odredišta za plažu bez odjeće mogu činiti modernim izumom, zapravo je prilično stara ideja, proizvod inače razboritog viktorijanskog doba. Tijekom 1880-ih, američki pjesnik Walt Whitman veličao je vrline “adamske zračne kupke” – njegova gola šetanja i plivanja duž Timber Creeka u New Jerseyu, pišući “Besplatnu uzbudljivu ekstazu golotinje u prirodi”.

Usmjeravajući tu istu vibru, naturistički pokret uzeo je maha u Europi i Sjevernoj Americi tijekom prve polovice 20. stoljeća, s gradskim parkovima, kampovima i konačno plažama uspostavljenim za one koji su željeli iskusiti prirodu goli u svom najprirodnijem stanju. Jedna od posljedica društveno i seksualno liberalnih 1960-ih godine bio je pokret za “slobodne plaže” koji je doveo do širenja nudističkih plaža diljem svijeta.A njihova popularnost traje i danas, a svake godine ih se pojavljuje sve više.

Među 20 najboljih nudističkih plaža na svijetu našla se i jedna u Hrvatskoj – Nugal plaža.

‘Okružena strmim liticama i sjenama borova, do ove udaljene plaže na kopnu nasuprot otoka Brača dolazi se uskom stazom koja se čini kao stvorena za koze, a ne za ljude koji traže bijeg bez odjeće na Jadranu. Obavezno ponesite debeli ručnik ili čak ležaljku za plažu – kao i mnoge hrvatske plaže, površina je šljunčana, a ne pješčana. Nugal je od najbližeg grada udaljen oko pola sata hoda, a do njega se može doći i brodom ili kajakom iz Makarske ili Tučepa”, ističu u opisu.

Cijeli popis pogledajte OVDJE.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner