Međimurska županija osvojila laskavu titulu Europske regije sporta

Međimurska županija ima najviše aktivnih sportaša koji su osvajali medalje na najvećim svjetskim i europskim natjecanjima, što je prepoznala neprofitna organizacija ACES Europe koja joj je dodijelila najviše ocjene i proglasila je Europskom regijom sporta za 2022. godinu

Titula Europske regije sporta nagrada je svim međimurskim sportašima, rekreativcima i sportskim djelatnicima zahvaljujući kojima je Međimurje regija koja živi sport

Međimurska županija po mnogočemu može poslužiti kao primjer dobre prakse. Iako površinom najmanja, najgušće je naseljena županija u Republici Hrvatskoj. Kraj je to bogate povijesti i kulturnog naslijeđa, iznimne enogastronomske ponude te nevjerojatnih prirodnih ljepota, čiji su stanovnici nadaleko poznati po razvijenim radnim navikama, poduzetnosti i inovativnosti. Međimurje je dom brojnih sportskih talenata, a najsjevernija hrvatska županija ponosi se svojom dugom i bogatom sportskom tradicijom.

Županija s najviše aktivnih sportaša – na površini od 729,58 km2 djeluje više od 400 sportskih udruga i oko 15.000 sportaša!

Nepisano je pravilo da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu. U Međimurju postoji više od 6000 registriranih nogometaša u više od 70 aktivnih nogometnih klubova uz svu sudačku i trenersku organizaciju, što znači da na svakog 18. stanovnika dolazi 1 nogometaš.

Sportska infrastruktura nadograđena je izgradnjom vanjskih bazena i novim teniskim centrom u Čakovcu, Europskom gradu sporta u 2020. godini

Međimurje ima vrhunske sportaše, svjetske i europske prvake, osvajače najvećih domaćih i međunarodnih turnira. Pojedince čije ime je najbolji promotor sportskog Međimurja. Sportaši iz Međimurja osvajali su medalje i na Olimpijskim igrama te na svjetskim i europskim prvenstvima, bili su članovi hrvatskih reprezentacija u raznim sportovima i ostvarivali zapažene nastupe na svjetskoj sportskoj sceni, a takvu praksu nastavljaju i danas. Iznimno važan trag u bogatoj sportskoj povijesti ostavili su Franjo Punčec, svjetski tenisački as, jedan od najboljih hrvatskih sportaša i osvajač Davis Cupa i polufinalist Wimbledona te Branko Zorko, prvi osvajač olimpijske medalje u atletici u samostalnoj Republici Hrvatskoj. Iz novije povijesti, izdvajamo osvajača srebrne olimpijske medalje u gimnastici, Filipa Udea.

Međimurska županija prva je hrvatska županija koja se kandidirala i osvojila titulu Europske regije sporta, i to za 2022. godinu. Kandidaturu je neprofitna organizacija ACES Europe ocijenila najvišim ocjenama, a Međimurje je time treća europska regija kojoj je dodijeljena laskava titula.

Zahvaljujući brojnim aktivnim sportašima i rekreativcima, razvijenoj sportskoj infrastrukturi, kvalitetnim sportskim programima, stručnom kadru i sportašima koji postižu vrhunske rezultate, europska asocijacija ACES Europe i Europska komisija prepoznali kvalitetu Međimurske županije te ju je početkom studenoga 2020. godine uvrstili u svoju mrežu.

Titula Europske regije sporta zapravo je priznanje i nagrada za dugogodišnji rad svim međimurskim sportašima, rekreativcima i sportskim djelatnicima zahvaljujući kojima se Međimurje ponosi što je regija koja živi sport.

Zahvaljujući geografskom položaju i klimatskim uvjetima koji vladaju tim područjem, Međimurje je pogodno za turizam, posebice sportski. FOTO: Međimurska županija

Sport kao dio turističke ponude ima sve značajniju i zapaženiju ulogu, a zahvaljujući geografskom položaju i klimatskim uvjetima koji vladaju ovim područjem, Međimurje je pogodno za turizam, posebice sportski.

U tom se pogledu žele unaprjeđivati, a titula Europske regije sporta 2022. pritom im je uvelike pomogla. Međimurje se pozicioniralo kao kvalitetna cikloturistička destinacija na hrvatskom tržištu, no ono što dodatno žele razvijati su sportovi na vodi, jer omeđenost Murom i Dravom te velikim akumulacijskim jezerima Međimurje čini idealnom destinacijom za brojne vodene aktivnosti.

Sportska infrastruktura tijekom posljednjih mjeseci nadograđena je izgradnjom vanjskih bazena i novim teniskim centrom u gradu Čakovcu koji opravdava titulu Europskog grada sporta u 2020. godini. Grad Prelog isti je naziv stekao godinu ranije, što znači da su dva od tri grada najsjevernije hrvatske županije zadovoljila sve glavne smjernice obitelji ACES.

U Međimurju je više od 6000 registriranih nogometaša u više od 70 aktivnih nogometnih klubova, na svakog 18. stanovnika dolazi jedan nogometaš. FOTO: Međimurska županija

Razvijena sportska infrastruktura, stručni kadar te visoka motiviranost sportaša elementi su koje Međimurska županija uspješno ispunjava. Kao što je u enogastronomiji Međimurje dvostruka europska destinacija izvrsnosti, a kulturna su naslijeđa uvrštena na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, tako i u sportu Međimurje opravdano zaslužuje ponosno nositi titulu Europske regije sporta.

Međimurje živi i diše sport za sve generacije

Imaju najviše registriranih sportaša po glavi stanovnika, a organiziranost kroz sportske udruge, rad zajednica sportova na razini gradova i županije, financiranje sportskih udruga, sufinanciranje sportskih manifestacija, financiranje korištenja sportskih dvorana za treninge i utakmice, potpore vrhunskim sportašima te financiranje škole plivanja samo su neki od brojnih projekata kojima Međimurska županija izražava poštovanje prema sportskim uspjesima.

„Međimurje u 2022. godini ponosno nosi titulu Europske regije sporta, kao prva hrvatska županija koja se kandidirala i osvojila titulu. ‘Najsportskija’ hrvatska županija zaslužila je biti nositelj ove prestižne titule jer međimurski sportaši postižu doista zapažene rezultate, svaki međimurski grad i selo imaju barem jednu sportsku udrugu, a velik broj Međimuraca bavi se sportom. Nastojimo iskoristiti ovu godinu kada smo Europska regija sporta za velika ulaganja u sportsku infrastrukturu kroz adaptaciju, rekonstrukciju i izgradnju školskih sportskih terena te u općinama i gradovima diljem Međimurja. Pokrenut je i projekt unutarnje obnove jedne od najvećih međimurskih sportskih građevina, dvorane Graditeljske škole, a ponosni smo i što se u našoj županiji promiče sport kroz jedinstvene sportske manifestacije poput Olimpijade dječjih vrtića, krosova te ljetne i zimske kampove za djecu svih uzrasta kroz koje su se profilirale momčadi čijim smo se pobjedama radovali na Plazma Sportskim igrama mladih“, ističe župan Međimurske županije Matija Posavec.

‘Najsportskija hrvatska županija zaslužila je ovu prestižnu titulu jer međimurski sportaši postižu zapažene rezultate’, ističe župan Matija Posavec

Vrhunski organizirane sportske škole i rad s djecom i mladima aktivnosti su kojima se izrazito ponose. Jedinstveni projekti poput olimpijskog festivala dječjih vrtića, rad s darovitim sportašima, sportski ljetni i zimski kampovi, sportske škole koje provode tamošnji klubovi daju optimizam u odličnu budućnost razvoja sporta u Međimurju.

Međimurje živi sport kroz ispunjavanje slobodnog vremena. Sportska rekreacija je najorganiziranija i najmasovnija takve vrste u Hrvatskoj. Brojni preventivni programi Zavoda za javno zdravstvo, Udruga i Povjerenstava promiču svijest o sportu kao zdravijem i kvalitetnijem načinu života. U sportsku rekreaciju uključene su i osobe s invaliditetom svih generacija kako bi se steklo dodatno samopouzdanje, ispunilo vrijeme i dalo motivaciju i smisao životu. Brojne sportske aktivnosti i programe za sve generacije, vrhunski uspjesi naših profesionalnih sportaša i rekreativaca, sportski duh i strast dokaz su da Međimurje živi i diše za sport.

„Titula Europske regije sporta je kolosalno priznanje za veliku sportsku obitelj u Međimurju. Tijekom bogate sportske povijesti naši sportaši ispisali su, i još uvijek ispisuju, neke od najsvjetlijih trenutaka. Prvi oblici organiziranog bavljenja sportom sežu pred kraj 19. stoljeća pa danas imamo nekoliko klubova koji se mogu pohvaliti tradicijom starom više od 100 godina. Uvjeti za bavljenje sportom omogućeni su djeci već u najranijoj dobi pa je veliki broj djece uključen u sportske programe u gimnastici, plivanju i atletici. Da bi se sport u nekoj regiji mogao razvijati, mora ga pratiti i sportska infrastruktura, čime se Međimurje može pohvaliti. Čakovec ima atletski stadion, modernu streljanu, kuglanu, bazene, teniske terene te brojna nogometna, rukometna i košarkaška igrališta na otvorenom. Vrhunski opremljene dvorane i sportski objekti nalaze se diljem Međimurja, od čega posebno valja izdvojiti Sportsko-gimnastički centar ATON u Nedelišću i Speedway stadion Milenium u Donjem Kraljevcu, jedinstvene u Hrvatskoj. Titulu Europske regije sporta, osim dosadašnjim uspjesima, opravdavamo i brojnim aktivnostima i događajima u 2022. S ciljem da se što više naših sugrađana bavi sportom, ali i da se dodatno pozicioniramo kao primamljiva sportsko-turistička destinacija“, kazao je predsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije Mato Kljajić.

Čakovec ima atletski stadion, modernu streljanu, kuglanu, bazene, teniske terene te brojna nogometna, rukometna i košarkaška igrališta na otvorenom. FOTO: Međimurska županija

Besplatna obuka neplivača za sve učenike trećih razreda međimurskih osnovnih škola

Obuka neplivača za učenike trećih razreda osnovnih škola program je koji se u Međimurskoj županiji provodi više od pola stoljeća. Organizator obuke je Međimurski školski sportski savez, a program u cijelosti provode profesori kineziologije educirani za rad s djecom i za provedbu programa obuke neplivača.

Svake godine program obuke neplivača završi oko 1200 učenika iz 30 osnovnih škola Međimurske županije. Financijske troškove koji obuhvaćaju prijevoz učenika od njihovih škola do gradskih bazena u Čakovcu i natrag u školu, ulaznice za bazen i stručni rad pokriva Međimurska županija, što znači da je program za sve učenike u potpunosti besplatan.

Program se sastoji od 16 školskih sati i provodi se na način da učenici u pratnji svojih učitelja autobusom jednom tjedno odlaze na bazene – i tako četiri puta, gdje svaki put odrade po četiri školska sata. Na početku se vrši inicijalno provjeravanje kako bi se radi lakše provedbe učenici mogli formirati u što homogenije grupe, a na kraju dana, njihov se napredak mjeri tranzitivnim provjeravanjem. Posljednjeg dana obuke učenike očekuje finalno provjeravanje, na temelju čega dobivaju diplome s ispisanim uspjehom.

Međimurska županija osigurala je u svom proračunu za ovu godinu gotovo pet milijuna kuna za provedbu Programa javnih potreba u sportu

Međimurski školski sportski savez je zajednica školskih sportskih društava osnovnih i srednjih škola Međimurske županije. Sastoji se od 38 članica (30 osnovnih škola, 7 srednjih škola i Centar za odgoj i obrazovanje, a glavne aktivnosti Saveza su organizacija županijskih školskih sportskih natjecanja te organizacija i koordinacija Programa Obuke neplivača u Međimurskoj županiji.

Županijska školska sportska natjecanja provode se u konkurenciji dječaka i djevojčica u tri kategorije: srednje škole, 7./8. razredi i 5./6. razredi osnovnih škola Međimurske županije. U ovoj školskoj godini natjecanja se provode u sljedećih 15 sportova: mali nogomet, košarka, odbojka, rukomet, atletika, plivanje, gimnastika, kros, badminton, stolni tenis, šah, judo, hrvanje, sportski ples i graničari, a na njima će sudjelovati otprilike 5000 učenika.

Međimurska županija samo u ovoj godini izdvojila je 540.000,00 kuna za programska područja županijskih školskih sportskih natjecanja i obuku neplivača, a za 2022. godinu u svom je proračunu osigurala čak 4.960.000,00 kuna za provedbu Programa javnih potreba u sportu Međimurske županije, što je još jedna potvrda značaja koji Županija pridaju razvoju sporta, sportske infrastrukture i poticanju građana da se aktivno bave sportom. Stoga ne čudi da je upravo Međimurska županija prva županija u Hrvatskoj koja nosi prestižan naslov Europske regije sporta i to za ovu, 2022. godinu.

Komentiraj