MEĐIMURSKA ŽUPANIJA: Oko 2500 nečipiranih i necijepljenih pasa

Zarko Basic/PIXSELL

Ministar Tihomir Jakovina bio je u ponedjeljak domaćin sastanka o rješavanju javnozdravstvenog problema pasa nepoznatih  vlasnika u Međimurskoj županiji, na kojem je istaknuto kako na području te županije ima oko 2500 pasa nepoznatih vlasnika, nisu čipirani ni evidentirani u sustav te nisu primili nužna cjepiva.

 Sastanku su nazočili i ministar kulture Berislav Šipuš, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Tanja Djaković, međimurski župan Matija Posavec, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, direktorica azila za životinje u Čakovcu Aleksandra Hampamer, te predstavnici romske nacionalne manjine, koju su predstavljali saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednik Foruma mladih Roma Bajaša Hrvatske, Kristijan Balog.
 Problem većeg broja pasa nepoznatih vlasnika prisutan je niz godina na području cijele Hrvatske, a u posljednje vrijeme posebnu je pažnju privukla situacija u Međimurskoj županiji gdje je prijavljeno i zlostavljanje i usmrćivanje pasa na iznimno okrutan način, a postoje indicije da su pojedini psi uzgajani za borbe pasa, koje su zakonom zabranjene u Hrvatskoj, priopćeno je iz Ministarstva poljoprovrede.
 Procjenjuje se da se na području Međimurske županije nalazi oko 2500 pasa nepoznatih vlasnika, što znači da nisu čipirani, evidentirani u sustav i da nisu primili nužna cjepiva.
 Ovakva situacija potencijalno ugrožava zdravlje ljudi koji žive na tom području.
 Stoga je, osim rješavanja problema pasa nepoznatih vlasnika koji ne dobivaju primjerenu skrb, potrebno suradnjom lokalne zajednice i nadležnih ministarstava sustavno riješiti problem zanemarivanja i zlostavljanja životinja, rečeno je na sastanku.
 Na sastanku su utvrđeni i prvi koraci za izradu Akcijskog plana rješavanja javnozdravstvenog problema, čiji će nositelj biti Međimurska županija, uz podršku svih nadležnih službi Ministarstva poljoprivrede, a u suradnji s lokalnim stanovništvom i predstavnicima romske nacionalne manjine.
 Župan Posavec istaknuo je važnost dogovorenih aktivnosti te nužnost brzog djelovanja.
 Ministar kulture Šipuš i pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Djaković predložit će zajedničke mjere za pojačanu edukaciju predškolske i školske djece o pravilnom načinu ophođenja i skrbi za kućne ljubimce.
 Saborski zastupnik Veljko Kajtazi izrazio je zabrinutost zbog negativnih posljedica koje nedavni događaji, vezano za zlostavljanje pasa u romskim naseljima, imaju na prikazivanje romske nacionalne manjine u javnosti.
 Podupro je napore da se problem riješi te da se pronađu i kazne počinitelji kaznenih djela nad životinjama, navodi se u priopćenju.
 Ministar Jakovina naglasio je važnost suradnje svih prisutnih predstavnika institucija i nevladinih organizacija na donošenju zajedničkog plana aktivnosti u provedbi kojih će sudjelovati i predstavnici Ministarstva poljoprivrede.

Komentiraj