Međimurje – gospodarska lokomotiva Hrvatske

I pod oblakom pandemije poduzetnici su u Međimurskoj županiji nizali uspjehe, a stopa nezaposlenosti među najnižima je u povijesti, čemu je pridonijela i podrška koju ta županija pruža poduzetnicima kroz poticaje EU-a i druge mjere

Brojke su armatura u tkivu argumenta. Brojke koje bilježi međimursko gospodarstvo svjedoci su predanosti, borbenosti, ali i sinergije gospodarstva i Međimurske županije koja prati uzlet vitalne sfere i čini kraj gospodarskom lokomotivom Hrvatske.

„Međimursku županiju kao i cijelu Hrvatsku prate isti problemi, godine iza nas bile su teške i izazovne zbog pandemije, no naši su gospodarstvenici ostvarili dobre rezultate. Površinom smo najmanja županija u Republici Hrvatskoj, a kad je o gospodarskim trendovima riječ izvozno orijentirana. Izvoz je u 2021. godini dosegnuo 6,6 milijardi kuna, što je za 27,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu, dok je – za usporedbu – ostvaren uvoz u vrijednosti od 3,5 mlrd. kuna. Sve su to pokazatelji da smo uistinu gospodarska lokomotiva Hrvatske. U Međimurju nema niti jednog naselja bez stanovnika, a samo 11 naselja od njih 131 imaju manje od 100 stanovnika. Međimurska županija, kao i jedinice lokalne samouprave, kontinuirano provode niz poticajnih mjera kako bi motivirali ostanak ljudi u Međimurju, od ulaganja u obrazovanje i zdravstvenu skrb, komunalnu infrastrukturu, do direktnih poticaja gospodarstvenicima. I novcem iz EU fondova koji godinama uspješno privlačimo osnažujemo zamašnjak našeg gospodarstva“, kaže međimurski župan Matija Posavec.

Međimurski župan Matija Posacec u tvornici LTH Castings koja u Čakovcu proizvodi dijelove za Mercedes, BMW, Audi i Volkswagen. FOTO: Međimurska županija

I ove godine raspisan je javni poziv u sklopu kojeg je 113 poduzetnika iz Međimurja primilo poticaje u ukupnoj vrijednosti od 1,3 milijuna kuna.

„Nakon provedenog javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima, ukupno 113 poduzetnika s područja Međimurske županije ostvarilo je pravo na županijske potpore u maksimalnom pojedinačnom iznosu do 15 tisuća kuna. Ovo je četvrta godina provedbe tog programa koji se svake godine modificira i prilagođava poduzetnicima kao i trenutnoj gospodarskoj situaciji. Sveukupno je dosad je dodijeljena 391 bespovratna potpora za što je u županijskom proračunu izdvojeno 4.881.401,95 kuna. Naši poduzetnici u protekloj su godini – uz broj zaposlenih – povećali neto dobit, izvoz, te prihode. Vjerujem da su tome pridonijele i mjere kojima Županija pomaže. Novi ciklus mjera još je jedan pokazatelj naše brige za poduzetnike, a rezultati dokaz dobrog smjera“, ističe župan Posavec dodavši da se bespovratna novčana sredstva poduzetnicima dodjeljuju za obavljanje osnovnih djelatnosti, ali i za ulaganje u aktivnosti istraživanja kako bi se olakšao put do novih, inovativnih proizvoda i usluga s većom dodanom vrijednošću, što ovom programu daje razvojni karakter.

Od izgradnje prvog proizvodnog pogona prije pet godina, LTH je do danas postao jedna od najbrže rastućih tvrtki u Međimurju. FOTO: Međimurska županija

„Potpore iz ovog programa su razvojne te usmjerene i na očuvanje radnih mjesta, povećanje broja zaposlenih te ostvarivanje povoljnog gospodarskog okruženja za mikro i male poduzetnike s područja Međimurske županije“, naglašava pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović.

Zadovoljni su bili i poduzetnici te su prilikom zadnje dodjele bespovratnih novčanih sredstava istaknuli da im ovaj županijski program daje vjetar u leđa u neizvjesnim vremenima.

RAD I RED

Razvoj gospodarstva Međimurske županije usmjeren je na prerađivačku industriju, građevinarstvo i trgovinu na veliko i malo, a najznačajnija gospodarska grana je prerađivačka industrija koja ostvaruje značajan prihod i najveću neto dobit. Zahvaljujući tom uzletu poduzetnici Međimurja kontinuirano zapošljavaju. Trend nezaposlenosti je u padu da bi trenutno dosegnuo jednu od najnižih stopa u povijesti od 4,3 %, što je također putokaz dobrog pravca kojim kroči Međimurska županija. Čak 43.000 osoba je u populaciji radnog stanovništva s prisutnim trendom rasta.

Naglasimo da je prosječna neto plaća u Međimurskoj županiji povećana za 7,1 % u odnosu na prošlu godinu, prema čemu je Međimurje na sedmom mjestu po prosječnoj plaći u hrvatskim županijama.

Izvoz je u 2021. dosegnuo 6,6 milijardi kuna, što je 27,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu’, ističe župan Posavec

Dobre rezultate ističu i na redovitim sjednicama Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije, no upozoravaju na prisutnost problema manjka kvalitetne radne snage te drastičnog povećanja cijene energenata, od čega i zbog čega pati gospodarska scena cijele zemlje. Međimurska županija se s tim izazovima već nosi jasno zacrtanim ciljem da sinergija politike i gospodarstva ponovo iznjedri pozitivne brojke.

Zanimljivo je da je u čakovečkom područnom uredu Zavoda za zapošljavanje evidentiran i veći broj zapošljavanja u djelatnostima zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, koji se također povezuju s brojnim projektima koji se provode na području Županije.

BROJKE SVJEDOCI

Donosimo i pregled uzleta u brojkama: u Međimurskoj županiji u 2021. godini zabilježen je rast broja poduzetnika za 2,14 %, najniža stopu nezaposlenosti, povećanje prihoda za gotovo 15 %, povećanje pozitivnog salda za 13,25% u svim kategorijama, dok su investicije porasle za gotovo 40 % . Unatoč rastu cijena sirovina i repromaterijala zadržan je pozitivan vanjsko-trgovinski saldo.

U Međimurskoj županiji je u 2021. godini ukupno poslovalo 3.623 poduzetnika i 1.500 obrtnika. Poduzetnici su ostvarili 18,6 milijarda kuna prihoda, 17,5 milijarda rashoda, što znači 1,1 milijardu kuna dobiti razdoblja te 165,3 milijuna kuna gubitka razdoblja (neto dobit dosegnula je 967,6 milijuna kuna).

Investicije su iznosile oko 670 milijuna kuna. Prerađivačka industrija ostvaruje i dalje značajan udio u ostvarenim prihodima – čak 54% kao i najveću neto dobit u iznosu od 548 milijuna kuna (5,2% više nego 2020. godine).

Čak 113 poduzetnika iz Međimurja primilo je u ovoj godini kroz javni poziv poticaje u ukupnoj vrijednosti od 1,3 milijuna kuna

U odnosu na godinu ranije porasla je za 7,1% i prosječna mjesečna neto plaća te je iznosila 5.727 kuna. Za usporedbu, na razini države taj je rast bio nešto manji odnosno 6,1% te je prosječna plaća dosegnula 6.350 kuna iz čega je vidljivo da se počeo značajnije smanjivati zaostatak Međimurja za državnim prosjekom u svjetlu činjenice da je prije samo pet godina iznosio čak 20%.

Tri glavne djelatnosti – prerađivačka industrija, građevinarstvo te trgovina na veliko i malo – zapošljavale su 75% ukupno zaposlenih u Županiji, a više od polovice zaposlenih radi upravo u prerađivačkoj industriji.

Daljnja analiza pokazala je da je najviše osoba zaposleno kod malih poduzetnika, oko 9.500, slijede mikro poduzetnici s 8.000 zaposlenih, te srednje-veliki sa 6.300 i veliki poduzetnici sa 4.500 zaposlenih.

U Međimurskoj županiji u pripremi su novi modeli podrške i pomoći gospodarstvenicima kako bi se zamah na ovom području djelovanja kontinuirano i primjereno pratio.

Investicije u Međimurskoj županiji iznosile su prošle godine oko 670 milijuna kuna, poslovalo je ukupno 3623 poduzetnika i 1500 obrtnika, a imali su 18,6 milijardi kuna prihoda. FOTO: Međimurska županija

Komentiraj