Goran Kovacic/PIXSELL

MEDIKOL: Predstavljen digitalni mamograf koji dva puta manje zrači

Privatna poliklinika Medikol na zagrebačkoj Šalati predstavila je u srijedu obnovljeni radiološki odjel s digitalnim mamografskim uređajem visoke rezolucije i kvalitete slike, koji  zrači dva puta manje od tradicionalnih uređaja.

Dijagnostički pregledi najsuvremenijom opremom u Medikolu dostupni su pacijentima i preko uputnica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), istaknuto je na predstavljanju u povodu obilježavanja mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

Pročelnik polikliničkog odjela za radiologiju Josip Hat rekao je kako snimanje traje manje od pet minuta, a visoka rezolucija omogućava manje zračenja. Kvaliteta slike je puno veća i daje pouzdaniji nalaz. Slika je trenutačno gotova, a nalaz se dobiva na CD-u, koji je moguće otvoriti na svakom PC-u.

Medikol je predstavio i dva ultrazvučna uređaja, visoke rezolucije uz primjenu doplerskih tehnika, s programskim rješenjima koja ubrzavaju i olakšavaju rad liječnika.

Radiolog Igor Puljić objasnio je kako “snimka dolazi na monitore visoke rezolucije od pet megapiksela, što daje jasan prikaz sitnih struktura u tkivu”. Uređaj prati i sofisticirana radne konzola za analizu, odnosno računalni program koji očitava rendgenske snimke. Njime se mogu se uvećavati i najsitniji detalji tkiva i uspoređivati s prethodnim snimkama.

Ravnateljica Ivanka Trstenjak-Rajković istaknula je i da 70-ak mamografskih pregleda mjesečno imaju ugovoreno s HZZO-om. “Mjesta ima na uputnicu i ne čeka se na termin”, dodala je.

Komentiraj