Pixabay

MEDIJSKI RAT Ukrajina zakonom zabranila prikazivanje ruskih filmova i dokumentaraca

Od ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima u ožujku 2014. godine, ove su dvije države uvele razne restriktivne mjere. Zabranile su prikazivanje televizijskih programa druge države, a najnovija mjera je ukrajinska zabrana ruskih filmova, uiključujući televizijskih drama i dokumentarnih filmova, napravljenih nakon 1. siječnja 2014. godine.

Zabrana prikazivanja filmova nalazi se u novom zakonu kojeg je u srijedu potpisao ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. Zabrana uključuje i sve filmove nastale od 1991. godine koji glorificiraju rad ruske vlade, te pozitivno potretiraju rusku tajnu policiju i druge sigurnosne službe.

Ukrajina je na ‘crnu listu’ stavila 83 kulturna djelatnika, od kojih su većina Rusi, a koje smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Osobe koje su se našle na crnoj listi uglavnom podržavaju rusku aneksiju Krima. Među njima su i filmski redatelji Karen Shakhnazarov i Pavel Lungin, glumci Vasily Lanovoi, Valentin Gaft i Tabakov.

Na ‘crnoj listi’ su se našle i brojne ruske knjige, jer prenose nacionalističke ruske poruke.

Ukrajina optužuje Rusiju da protiv njih vodi propagandni rat te kako pomađu proruskim pobunjenicima sa oružjem i vojnicima. Moskva to demantira, te ističe kako pobunjenicima pomaže ‘šačica dobrovoljaca’.

S druge strane, i Rusija je na svoju crnu listu stavila niz ukrajinskih umjetnika. Među njima je i veliki broj pop i rock glazbenika koji su popularni u Rsiji.

Ove mjere obje države koštaju milijarde dolara.

Komentiraj