Medijske spekulacije da su belgijske nuklearke možda prvotni cilj terorista

FaH

U oporuci pronađenoj u računalu bombaša samoubojice Ibrahima El Bakraouija spominje se ime Mohammeda Bakkalija, koji je pratio i špijunirao direktora belgijskog istraživačkog nuklearnog programa, što je potaknulo medijske spekulacije da su cilj terorističkih napada možda bile nuklearne elektrane.

Belgijska frankofonska televizija RTBF u četvrtak navodi da se u oporuci Ibrahima El Bakraouija izrijekom spominje samo jedno ime, ono Mohammeda Bakkalija, osumnjičenog za napade u Parizu, 13. studenoga prošle godine, koji se nalazi u zatvoru.
RTBF se pita je li on “brat u zatvoru”, kojeg spominje u oporuci Ibrahim El Bakraoui, a ne Salah Abdeslam kako se ranije mislilo i čije se ime ne spominje izrijekom.
Kod Mohammeda Bakkalija u prosincu je pronađena video snimka snimljena skrivenom kamerom ispred kuće šefa belgijskog nuklearnog programa, a tu skrivenu kameru navodno su postavili braća EL Bakraoui.
Na temelju tih činjenica portal belgijskog dnevnog lista La Derniere Heures razvija teoriju da su prvotni cilj terorista možda bile belgijske nuklearne elektrane, ali za to nema nikakve službene ni poluslužbene potvrde tako da te informacije treba uzeti s velikom rezervom.
“Razbijanjem terorističke skupine u operaciji u Forestu, zatim uhićenjem Salaha Abdeslama i njegova pomagača Choukrija u Molenbeeku, istražitelji su možda omogućilo da se izbjegne najgore. Tim udarcem vlasti su prisilile skupinu koja stoji iza atentata u Bruxellesu da ubrza svoje planove i odustane od prvotnih ciljeva. Među kojima je belgijski nuklearni sustav”, piše La Derniere Heure (DH).

Abdeslam je uhićen prošli petak u Molenbeeku, a nekoliko dana prije toga policija je izvršila pretres u jednom stanu u Forestu u kojem su na jednoj čaši pronađeni njegovi otisci prstiju

Komentiraj