EPA/ERWIN SCHERIAU

MEDIJI Jedan od terorista prošao cijelu balkansku migrantsku rutu s putovnicom Sirije

Jedan od terorista koji je sudjelovao u napadu u Parizu prošao je cijelu balkansku migrantsku rutu sa sirijskom putovnicom na ime Ahmed Almuhamed, tvrdi beogradski Blic na svojoj internetskoj stranici.

Najavljujući tekst u svojem nedjeljnom izdanju, Blic objavljuje i presliku sirijske putovnice na ime Ahmeda Almuhameda.

“Na bazi  te putovnice, francuske službe sigurnosti zatražile su pomoć od kolega iz Srbije, jer znaju da naše službe registriraju sve migrante koji uđu u Srbiju i imaju najkompletniju bazu podataka o migrantima na balkanskoj ruti”, tvrdi list.

  • U Srbiji je prošao protudiverzijsku provjeru, pa se pouzdano zna da tijekom kratkog proputovanja nije bio naoružan.

Grčki dužnosnici su ranije objavili da je Almuhamed ušao na teritorij Grčke 3. listopada, a prema informacijama Blica na  teritorij Srbije ušao je 7. listopada iz Makedonije, na području sela Miratovac. Registriran je u prihvatnom centru u Preševu, gdje je formalno zatražio azil, ali je nastavio put i ubrzo napustio Srbiju, ušao u Hrvatsku i dalje u Austriju.

Prema tvrdnjama hrvatkih medija, ista putovnica koja je nađena u Parizu kod jednog od napadača registrirana je i u Opatovcu. Kako biše Jutarnji list “ako putovnica nije krivotvorena, ta osoba prošla je sve procedure kao i svaki drugi migrant”.

“Nikad prije nije bio registriran, nije imao nikakav prijašnji dosje. Hrvatske službe još nemaju potvrdu da se doista radi o napadaču koji je bio na mjestu terorističkog napada u Francuskoj niti da je ta osoba uistinu teorist”, navodi Jutarnji list na svojoj internetskoj stranici.  Pozivajući se na neslužbene izvore, Jutarnji list piše kako je “Hrvatska u njegovom slučaju napravila sve što treba: uzeti su otisci, slikan je i registriran…… da je imao bilo kakav dosje, bio bi odmah vraćen, a ovako je propušten dalje za Mađarsku”.

Vlasnik sirijske putovnice nađene uz tijelo bombaša samoubojice, koji je sudjelovao u terorističkim napadima u Parizu, u listopada je prošao kroz Grčku, priopćio je grčki ministar za zaštitu građana Nikos Toskas. “Vlasnik te putovnice je 3. listopada prošao preko otoka  Leros gdje je identificiran  po propisima EU”, objavila je agencija Reuters izjavu Toskasa.

Komentiraj