Tri paške sirane na nedavno održanom 20. svjetskom prvenstvu sireva “World Cheese Awards” u Španjolskoj osvojile su brojne medalje, a najveći je uspjeh postigao Paški sir Paške sirane, koji je proglašen najboljim sirom srednje i istočne Europe.

Paški sir osvojio je Super Gold medalju u kategoriji tvrdi, ovčji sirevi, a proglašen je najboljim sirom srednje i istočne Europe. Ta je sirana dobila i brončanu medalju za Jubilarni sir Pagus, kao i za sir Pramenko.

Sirana Gligora osvojila je srebrnu medalju za sireve Kozlar, Kozlar iz maraske, Paški sir extra stari i Paški sir iz maraske, kao i brončane medalje za Kordunski sir, Dinarski sir te sir Žigljen iz maraske.

Brončanom je medaljom nagrađen i sir Otočan 3 mj. MIH Sirane Kolan.

Na ovogodišnjem se World Cheese Awards natjecalo više od 3.000 sireva iz cijelog svijeta, tako da je veliki uspjeh biti u društvu najboljih, ističu iz Paške sirane.

U sklopu tog natjecanja održan je i International Cheese Market – sajam sireva gdje je hrvatske boje branila Udruga proizvođača paškog sira, odnosno, nagrađene tri paške sirane koje su počele nastupati zajednički sa ciljem promocije Paškog sira.

Paška sirana je najstarija sirana na otoku Pagu, osnovana 1946., a riječ je o tvrtki koja je prva plasirala Paški sir na tržište, poslala na natjecanja i dobila medalje za njega.

MIH Sirana Kolan je, pak, sirana obitelji Pernjak, koja proizvodi od 1960. godine, a Sirana Gligora iz Kolana osnovana je 1995. godine.

Komentiraj