Medak: “Ako nas zatvore spremni smo na kapitulaciju i zatvaranje firmi”

Najnoviju najavu Nacionalnog stožera kako se razmišlja o djelomičnom zatvaranju koji bi se u prvom redu odnosio na ugostitelje i kulturnu scenu, komentirao je predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak, naglasivši da će to biti posljednji udarac za poduzetnike u navedenom sektoru, ako ih država ne obešteti.

“Bez obeštećenja države nema funkcioniranja”

“Donijeli smo vijenac za posljednji ispraćaj bez obeštećenja. Neka nas država zatvori i obešteti i točka. Mi nećemo više biti izvor zaraze, netko drugi će preuzeti taj primat. Ne želimo da nas se stigmatizira da smo izvor zaraze bez ikakve studije i dokaza. Mi računamo na obeštećenje jer mi bez ikakvog obeštećenja ne možemo funkcionirati jer nije tu samo naknada radnicima. Tu je prije svega naknada poduzetnicima. Država je nula kuna dala poduzetnicima. Ustav kaže da bi nas se moralo obešteti ako nas se zatvara”, poručio je Medak za RTL Direkt.

Zatvaranje u najboljem razdoblju za ugostitelje

Zatvaranje i zabrana rada dolazi baš u vrijeme Adventa i Božićnog razdoblja koji je značajan za ugostitelje u vidu profita.

“12. mjesec je skoro pa duplo bolji os ostalih mjeseca, mimo turizma ako izuzmemo 6., 7., 8. i 9. mjesec. Ako ostanu otvorene terase možemo samo davat pelene za odrasle zajedno s maskama jer gosti nemaju gdje ići na toalet” rekao je Medak i dodao:

“Obeštećenje ne mora biti momentalno. Neka nam država na tri godine smanji PDV na pet posto sljedeće i mi ćemo preživjet. Država je regulator i može donijeti odluke da se dugoročno to riješi”, izjavio je Medak.

Neki su ugostitelji zbog posljedica pandemije u potpunosti odustali od tog posla i okrenuli se drugima.

“Uvelike razmišljamo o tome. Kao udruga radimo na jednom velikom projektu. Veliki je problem s kafićima koji nisu u mogućnosti da nešto proizvode”, rekao je Medak i dodao:

“Mi smo u situaciji kapitulacije. Pali smo i dalje od ove točke nemamo što razgovarati ako nas se zatvori. Možemo razmišljati kako da minimaliziramo gubitke i zatvorimo firme”.

Komentiraj