EPA/MICHAEL REYNOLDS

McCainova podrška povećala vjerojatnost usvajanja američke porezne reforme

Pokušaj republikanaca da u američkom Senatu usvoje poreznu reformu u četvrtak je dobio na snazi kad je podršku toj mjeri dao senator John McCain u vrijeme dok čelnici stranke potiho osiguravaju dovoljan broj glasova.

McCain, koji je bio ključan čimbenik u neuspjelom pokušaju republikanaca da ukinu takozvani Obamacare ranije ove godine, rekao je kako je porezna mjera “daleko od savršene”, no da bi ona osnažila gospodarstvo i donijela porezno olakšanje većini Amerikanaca. No republikanska senatorica Susan Collins novinarima ističe da ju ona i dalje ne podržava.

Očekuje se da će Senat u kojemu većinu imaju republikanci krenuti s potencijalno kaotičnim glasovanjem o amandmanima republikanaca i demokrata prije no što će se kasnije u četvrtak ili rano u petak održati konačno izglasavanje zakona.

Američka financijska tržišta očekuju da će mjera proći, kao i konzervativne grupacije koje se nadaju da će uspjeti ta prva velika porezna reforma američkog poreznog sustava od 1986., iz vremena predsjednika Ronalda Reagana. Američke burze dodatno su narasle u čertvrtak nakon vijesti o McCainovoj podršci.

“To je najujedinjeniji pokušaj oko nekog pitanja u mnogo godina”, istaknuo je Tim Phillips, predsjednik Amerikanaca za prosperitet, grupu povezanu s milijarderima i industrijalcima Charlesom i Davidom Kochom.

Predsjednik Donald Trump i njegovi republikanski saveznici pod velikim su pritiskom da prije siječnja usvoje paket poreznih reformi za tvrtke i pojedince, što bi bila njihova prva zakonodavna pobjeda.

Republikanci su svjesni da bi neuspjeh u donošenju ovog paketa mjera otuđio donatore i ugrozio njihovu kontrolu Senata i Zastupničkog doma na izborima za Kongres koji se održavaju iduće godine, iako ankete pokazuju da je javnost podijeljena oko tog pitanja.

Među Amerikancima koji su upoznati s poreznom reformom njih 49 posto joj se protivi, što je rast s 41 posto koliko ih je bilo u listopadu, pokazuje anketa Reutersa i Ipsosa provedena od 23. do 27. studenoga, a objavljena u srijedu. Posljednja internetska anketa koju je ispunilo 1257 osoba pokazala je da 29 posto ispitanika podržava taj plan, dok 22 posto njih “ne zna”.

Demokrati tvrde da predložene mjere služe korporacijama i bogatima na štetu američkih radnika.

Zastupnički dom je 16. studenoga izglasao svoj porezni zakon, pa ako ovog tjedna bude usvojena porezni zakon i u Senatu, dvije će se mjere trebati uskladiti prije no što se završna verzija pošalje Trumpu.

Rano u četvrtak se činilo da čelnik republikanaca u senatu Mitch McConnel nema dovoljno glasova za usvajanje mjere, a nekoliko republikanskih zastupnika nije htjelo otkriti kako će glasovati. Trump je javno izvrijeđao nekoliko senatora koji su izrazili sumnju u porezni plan.

Republikanci u Senatu u kojem sjedi stotinu senatora imaju većinu od 52 ljudi, što im daje mogućnost da usvoje zakon ako budu ujedinjeni. Oporbeni demokrati su jedinstveni, pa republikanci smiju izgubiti potporu samo dvoje svojih članova. Potpredsjednik Mike Pence mogao bi prevagnuti ako glasovanje bude raspodijeljeno na 50 zastupnika s jedne, te 50 s druge strane.

Predložena mjera bi srezala porez na tvrtke na 20 s dosadašnjih 35 posto nakon godinu dana, te smanjila porezni teret za male tvrtke i pojedince, čime bi se dodalo oko 1,4 bilijuna dolara postojećem dugu koji iznosi 20 bilijuna dolara.

Neki republikanci žele smanjiti porez za tvrke na samo 22 posto i odreći se poreza na dohodak za najbogatije Amerikance.

Komentiraj