Američki senator John McCain kazao je u utorak kako je sirijski predsjednik Bašar al-Asad ratni zločinac koji je odgovoran za masovna ubijanja civila u svojoj zemlji, a Rusiju je optužio da mu pomaže u počinjenju tih zločina.

“Bašar al-Asad je ratni zločinac koji mora otići”, kazao je McCain novinarima u Sarajevu gdje je boravio tijekom turneje po državama jugoistočne Europe.

McCain, koji je na čelu senatskog Odbora za oružane snage, istaknuo je kako je u postojećoj situaciji obveza svih zaustaviti “divljačko ubijanje civila koje se nastavlja”.

Dodao je kako u svemu onome što radi Asad sudjeluje i Rusija jer mu izravno pomaže. “Rusi koriste precizno oružje kako bi gađali bolnice u Alepu”, kazao je McCain dodajući kako takvo ponašanje nije prihvatljivo ni za jednu demokratsku državu.

Prvi je korak ka zaustavljanju rata u Siriji, po njegovu sudu, prestanak ubijanja civila i stvaranje sigurnih zona u koje bi se oni mogli skloniti.

McCain je ocijenio kako je terorizam u obliku s kojim se s njim danas suočava svijet problem kojega je također prouzročio sirijski kaos podsjetivši kako je opravdano strahovati da će oni koji su se borili na strani terorista u toj zemlji nakon poraza tzv. Islamske države pokušati izvesti napade u drugim državama.

“Kada se oslobode Mosul i Raka bit će onih koji će pokušati otići drugdje i počiniti terorističke napade”, kazao je McCain ističući kako je to prijetnja koja će zahtijevati blisku suradnju svih koji bi mogli biti ugroženi.

Potvrdio je kako SAD pri tom računa i na suradnju s državama kakva je Bosna i Hercegovina a iznio je ocjenu da je ta zamlja u proteklim godinama ostvarila značajan napredak u borbi protiv terorističke opasnosti no i dalje postoji zabrinutost zbog pojedinaca u njoj sklonih ekstremizmu.

Današnji svijet McCain je ocijenio kao opasno mjesto upozoravajući kako će zbog toga trebati održati blisku vojnu suradnju među saveznicima.

“Žao mi je reći no plašim se da će biti još zahtjeva za angažman NATO-a u onome što zovemo jako opasnim svijetom”, kazao je McCain.

Iako poznat kao oponent sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, McCain je u Sarajevu kazao kako je “impresioniran” timom koji čini Trumpovo Vijeće za nacionalnu sigurnost jer u njemu sjede brojne osobe s dugogodišnjim vojnim iskustvom pa je uvjeren kako će oni predsjedniku SAD-a davati odlične savjete u svijetu koji “u najmanju ruku turbulentan”.

Potvrdio je kako SAD čvrsto podupire aspiracije BiH da se približi članstvu u NATO-u kao i u Europskoj uniji dodajući kako je vrlo važno očuvati stabilnost i suradnju u ovom dijelu Europe.

Kazao je kako ne vjeruje da u regiji može biti novog ratnog sukoba, no drži da se na jugoistoku Europe svi trebaju odlučnije angažirati u očuvanju stabilnosti.

McCain je iznio ocjenu kako se “duh i slovo” Daytonskog sporazuma moraju očuvati a vlastima BiH poručio je kako se trebaju ozbiljnije pozabaviti problemom korupcije jer on može postati ozbiljnom zaprekom na daljem putu ka članstvu u euroatlantskim integracijama.

Komentiraj