Novi Mayflower će ploviti bez posade i putnika, brodom upravlja umjetna inteligencija

Screenshot YouTube

Mayflower je bio teretni brod, koji je služio za trgovačke svrhe u 17.stoljeću. Povijesno poznat je postao 1620. godine, kada je s budućim naseljenicima isplovio iz Engleske prema Sjedinjenim Američkim Državama. Cilj putovanja je bio malo dalji, no brod je sigurno stigao do poluotoka i današnjeg Nacionalnog parka Cape Cod. Tamo je osnovana kolonija Plymouth.

Novi Mayflower, 400 godina nakon povijesnog poduhvata istoimenog broda, isplovit će bez posade, kapetana i putnika. Tvrtka IBM će ovo autonomno plovilo opremljeno solarnim panelima uskoro poslati na put prema SAD-u. Katamaranom upravljaju sustavi bazirani na umjetnoj inteligenciji.

Andy Stanford-Clark je otkrio kako na plovilu postoji mnogo povezanih komponenti za autonomno upravljanje. Posebno je ponosan na sustave, koji snimaju površinu mora. Brod odabire kretanje i rutu prema uvjetima, prognozi, radaru, plovidbenom putu ostalih brodova, ali i prema video snimci. Sustav analizira mnoštvo digitalnih fotografija oceana i predviđa daljnje manevre.

Mayflower će tijekom svog puta prikupljati razne podatke i uzimati uzorke vode. Opremljen je i snažnim mikrofonom za snimanje glasanja kitova i dupina u blizini pa ovaj katamaran ima i važnu istraživačku funkciju. Trenutno traje zadnja serija testiranja.

Komentiraj