Mayer: “Sljedeći tjedan nam dolazi 109 tisuća doza cjepiva”

Epidemiologinja Dijana Mayer komentirala je tjedni porast broja zaraženih i naglasila kako je to odraz popuštanje epidemioloških mjera i otvorenih terasa u ugostiteljskim objektima.

“Porast je zapravo odraz popuštanja epidemioloških mjera. Od ponedjeljka su otvorene terase kafića i restorana, primijećena su grupiranja ljudi. Znamo da su ljudi jedva dočekali da mogu izaći na sunce, da se mogu družiti, ali molimo građane da se pridržavaju mjera, da stolovi budu udaljeni tri metra, da sjede jedan od drugoga metar i pol. Znamo da je to teško u praksi, ali apeliramo na građane da se maksimalno pridržavaju mjera”, kazala je u razgovoru za HRT.

Što je u idućim danima pred nama, s obzirom na to da situacija u okolnim zemljama ne daje razloga za optimizam?

“To nas zabrinjava jer sve države u našem susjedstvu imaju porast novooboljelih, bez obzira na čak i strože mjere nego što imamo mi. Svjedoci smo i dnevnih migracija sa susjednim državama, tako da je oprez i dalje nužan, pogotovo građana koji nisu građani RH, a koji dolaze k nama, bilo zbog odmora, bilo zbog poslovnih razloga”, dodala je.

Očekuje i veći porast oboljelih od trenutačnog. Nošenje maske i socijalnu distancu i dalje, apelira, treba prakticirati.

Rekla je kako su sve hrvatske županije počele cijepiti prema planu i programu u drugoj fazi cijepljenja.

“Sljedeći tjedan nam dolazi 109 tisuća doza. Vjerujemo da ćemo potrošiti sve doze”, poručila je.

Komentiraj