May za ‘ambiciozne planove’ u pregovorima o Brexitu, EU očekuje više deatalja

EPA/MAURIZIO DEGL'INNOCENTI / POOL

Velika Britanija bi u nadolazećim tjednima željela zacrtati “ambiciozne planove” za pregovore o Brexitu, izjavila je u četvrtak premijerka Theresa May na summitu čelnika EU-a, no njezini kolege očekuju više detalja te su još jednom ukazali na nedostatak napretka u pregovorima o razdruživanju, prenose agencije.

London traži pristanak 27 preostalih članica EU-a da se krene u pregovore o budućim odnosima dviju strana nakon izlaska Britanije, no vrlo je upitno da će za to na ovom summitu dobiti zeleno svijetlo, s obzirom na nedostatak napretka u preliminarnim pregovorima.

“Nije postignut dovoljan napredak da bi se krenulo u tu drugu fazu pregovora”, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel, aludirajući na nužnost da se prvo riješe pitanja prava građana, irske granice i financijske nagodbe.

Mirna i neimpresionirana, May je kazala da “posebice želi što hitnije postići sporazum o pravima europskih građana u Britaniji i obrnuto”. Na svom Facebook profilu je poručila europskim građanima u Britaniji, njih oko tri milijuna, da je dogovor koji će im jamčiti prava nakon Brexita “na dohvat ruke”.

“Svjedočit ćemo konkretnom napretku postignutom u našim pregovorima o izlasku i postaviti ambiciozne projekte u tjednima koji slijede”, kazala je May. Podsjetila je da je prije nekoliko tjedana u Firenci predstavila vrlo odvažnu i ambicioznu agendu i viziju za buduće partnerstvo između EU-a i Velike Britanije.

“Radujem se što ćemo u predstojećem razdoblju moći ostvariti napredak”, poručila je.

Europski čelnici i dalje ponavljaju da od Londona očekuju puno više “jasnoće” o spornim pitanjima kako bi se moglo krenuti u drugu fazu pregovora.

Komentiraj