May upozorava na posljedice neuspjeha dogovora o Brexitu u parlamentu

EPA/WILL OLIVER

Britanska premijerka Theresa May upozorila je u petak da bi neuspjeh dogovora o Brexitu u britanskom parlamentu mogao izazvati dodatne podjele i nesigurnosti, pokušavajući tako uvjeriti slušatelje radija BBC da je podrže.

U nedjelju bi se na summitu u Bruxellesu trebao potvrditi nacrt sporazuma o Brexitu i politička deklaracija o budućim odnosima između EU-a i Velike Britanije. Ako ta etapa uspješno prođe, Theresa May zatim treba dobiti odobrenje britanskog parlamenta, što je još daleko od sigurnog, zbog protivljenja nekoliko političkih stranaka ali i i zastupnika njezine konzervativne stranke.

“To je dobar sporazum koji pokreće ono za što su ljudi glasali na referendumu o Brexitu u lipnju 2016.”, rekla je premijerka i dodala da je “sada njezina zadaća uvjeriti  ljude u parlamentu”, odgovarajući na pitanja slušatelja radija BBC.

“Ukoliko sporazum ne bude postignut vraćamo se na početnu poziciju, s puno nesigurnosti i više podjela”, rekla je i otklonila mogućnost ponovnog pregovaranja o boljem sporazumu s EU-om.

May je rekla da Europska unija neće ponovno pregovarati o Brexitu ako britanski parlament odbije aktualnu verziju sporazuma o izlasku.

“Ne vjerujem da će nam dati bolji sporazum ako im kažemo ‘ljudima se ovaj ne sviđa, možemo li dobiti drugi”, kazala je za radio BBC.

May je odbila reći hoće li dati ostavku u slučaju poraza u parlamentu.

Ona je priznala da su je razočarale ostavke nekolicine njezinih ministara, nezadovoljnih planom sporazuma ali je također dodala da je primila poruke podrške.

Ona odlazi u subotu u Bruxelles na susret s Jean-Claude Junckerom, predsjednikom Europske komisije.

U ovom trenutku pitanje Gibraltara ostalo je jedino koje još treba riješiti za postizanje globalnog sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU-a, ocijenili su u petak diplomatski izvori, nakon sastanka u Bruxellesu.

 

Komentiraj