Theresa May najavila ostavku

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanska premijerka Theresa May najavila je kako će podnijeti ostavku ako prođe njen sporazum o izlasku velike Britanije iz Europske unije, javlja BBC.

“Spremna sam napustiti ovaj posao i prije nego sam mislila kako bi učinila ono što je ispravno za našu zemlju i stranku”, rekla je May zastupnicima Torijevaca. “Uskoro smo pred krajem. Gotovo smo spremni za otvaranje novog poglavlja i zajedničkog građenja naše budućnosti. Ali prije nego to budemo mogli učiniti, moramo dovršiti posao”, kazala je.

Dodala je kako zna da Torijevci ne žele da vodi sljedeću fazu pregovora o Brexitu, te poručila kako im neće stajati na putu. “Znam da se neki brinu da, u slučaju glasanja za sporazum o izlasku, da ću brzo požuriti drugu fazu bez potrebne rasprave. Neću, čujem što govorite. Ali, moramo postići dogovor kako bi mogli ostvariti Brexit”, rekla je May.

Ipak, nije precizirala datum svog odlaska.

Podsjetimo, britanski parlamentarci izglasali su u ponedjeljak navečer preuzimanje kontrole u Donjem domu parlamenta nad britanskim izlaskom iz Europske unije, u potezu bez presedana kojim žele doći do većine za bilo koju opciju izlaska Britanije iz članstva u EU.

Glasovanjem u kojemu je 329 glasova bilo ‘za’, a 302 ‘protiv’ amandmana koji su poduprli zastupnici iz različitih stranaka, vlada premijerke Therese May doživjela je poraz.

Trojica ministara, Richard Harrington, Alistair Burt i Steve Brine, izišla su iz vlade želeći glasovati za ovaj prijedlog.

Čelnici EU su dali dvije opcije Theresi May na summitu 21. i 22 ožujka. Ili će britanski zastupnici ovog tjedna izglasati povlačenje i Velika Britanija uredno izaći iz EU, uz odgodu do 22. svibnja, ili će sporazum biti odbačen, i London će do 12. travnja predstaviti alternativu i tražiti novu odgodu koja će ga obvezati da organizira europske izbore krajem svibnja.

Komentiraj