EPA/WILL OLIVER

MAY “Sporazum prihvatljiv parlamentu je moguć”

Britanska premijerka Theresa May u utorak je rekla kako vjeruje da može postići sporazum o Brexitu koji bi parlament podržao i omogućio Velikoj Britaniji izlazak iz Europske unije 29. ožujka, no da se o dogovoru neće glasovati ovaj tjedan.

May je parlamentu poručila da ne vidi ostanak u carinskoj uniji, što je predložio čelnik laburista Jeremy Corbyn, kao način osiguravanja dogovora. May je u odgovoru na prijedlog vođe oporbe u nedjelju istaknula da Britanija mora moći sklapati svoje vlastite trgovinske sporazume nakon Brexita.

“Razgovori su u ključnoj fazi i sad moramo ostati smireni kako bi dobili promjene koje je zatražio ovaj Dom i osigurali Brexit na vrijeme”, rekla je May u utorak.

“Dobivanjem izmjene ‘backstopa’, zaštitom i poboljšanjem radničkih prava i ekoloških mjera, kao i osnaživanjem parlamenta u idućem krugu pregovora, vjerujem da možemo postići dogovor koji ovaj Dom može podržati”, poručila je premijerka.

May radi na izmjenama sporazuma kojeg je ispregovarala s Bruxellesom, no koji su zastupnici odbacili, većinom zbog ‘backstopa’, zaštitnog mehanizma kojim se želi izbjeći ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske koja će u okviru Velike Britanije napustiti taj savez.

May je kazala kako za razgovore s Bruxellesom treba još malo vremena, pa da se zbog toga glasovanje neće održati ovaj tjedan, otkrila je njezina glasnovornica.

Komentiraj