May pred ponorom kaotičnog Brexita

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak je doživjela napade sa svih strana zbog svoje strategije za izlazak iz Europske unije i čini se sve izglednijim da njezin plan neće proći u britanskom parlamentu te da zemlju očekuje potencijalno kaotični razlaz s Unijom bez sporazuma.

Manje od pet mjeseci prije izlaska iz EU-a 29. ožujka, pregovarači još nisu postigli dogovor oko zaštitnog mehanizma za granicu na irskom otoku koji bi trebao spriječiti ponovnu uspostavu fizičke granice.

Mayin kompromisni plan, koji predviđa uske trgovinske veze s EU-om nakon Brexita, naišao je na otpor zagovornika ‘tvrdog’ izlaska iz EU-a, proeuropljana i sjevernoirske stranke koja podržava njezinu vladu te čak nekih njezinih ministara.

“Mislim da je to najgore rješenje”, rekla je bivša ministrica obrazovanja Justine Greening za BBC radio, smatrajući kako nema nikakva izgleda da Mayin plan prođe u parlamentu.

“Ostavlja nas s manje utjecaja, manje kontrole nad pravilima koja moramo poštivati”, dodala je Greening, koja je podržavala ostanak u EU na referendumu 2016.

Osim zagovornika ‘tvrdog’ Brexita, May napadaju i proeuropljani.

Jo Johnson, mlađi brat vodećeg zagovornika Brexita i bivšeg ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, u petak je podnio ostavku na dužnost u vladi, tražeći da se organizira novi referendum kako bi se zaustavilo njezin plan za Brexit.

Britanski ministar za zaštitu okoliša Michael Gove, istaknuti zagovornik Brexita, stao je, međutim, u obranu Mayinih nastojanja da postigne kompromis, kazavši za BBC TV: “Premijerka nastoji postići najbolji mogući dogovor za Britaniju.”

Glavni europski pregovarač za Brexit rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu ministrima 27 država članica da čeka znak od May da je osigurala dovoljno glasova za prolazak sporazuma o razdruživanju u britanskom parlamentu.

Ako ga ne dobije do srijede, poseban summit u studenome na kojem bi trebao biti potvrđen sporazum o razlazu neće se dogoditi, kazali su europski izvori.

Potencijalni summit mogao bi se održati 24. i 25. studenoga, ako dođe do pomaka.

Ako sporazum o razdruživanju ne prođe u britanskom parlamentu, Britaniju očekuje kaotični Brexit bez sporazuma, pad Mayine vlade, novi izbori ili novi referendum.

Zagovornici ‘tvrdog’ Brexita smatraju da bi izlazak iz EU-a bez sporazuma kratkoročno bio štetan, ali da bi dugoročno bio bolji od poštivanja EU pravila još desetljećima.

Komentiraj