Prava milijun Poljaka koji žive u Britaniji neće biti ugrožena nakon što zemlja napusti Europsku uniju, rekla je u ponedjeljak britanska premijerka Theresa May, inzistirajući pritom na reciprocitetu takvih jamstava.

“Ponovila sam svoj plan da će prava Poljaka i drugih Europljana koji trenutno žive u Ujedinjenom Kraljevstvu biti zajamčena sve dok budu zajamčena prava britanskih građana koji žive širom Europske unije”, rekla je May nakon sastanka s poljskom premijerkom Beatom Szydlo u Londonu.

Szydlo je u više navrata pozvala London da očuva slobodno kretanje ljudi i zaštiti interese poljskih građana koji žive u Britaniji nakon Brexita.

May je ranije kazala da ima namjeru pokrenuti članak 50 Lisabonskog ugovora kojim se formalni započinje proces izlaska iz EU-a do kraja ožujka sljedeće godine.

“S poljskog gledišta, dopustite da ponovim ono najvažnije a to su jamstva za poljske građane koji žive i rade u Ujedinjenom Kraljevstvu”, rekla je Szydlo. “Naravno, ta jamstva moraju biti recipročna”.

Ni Europljani u Britaniji ni Britanci u Europi ne smiju se “osjećati kao taoci”, kazala je poljska premijerka.

Ona je rekla da će Poljska biti “konstruktivan partner” u potencijalno teškim pregovorima o izlasku Britanije iz EU-a, ali je naglasila da London mora predstaviti jasnu viziju Brexita.

Szydlo i njezini ministri obrane, unutarnjih poslova, financija i ministar vanjskih poslova sudjelovali su u ponedjeljak na britansko-poljskom summitu, a teme su među ostalima bile raspoređivanje 150 britanskih vojnika u sjeveroistočnoj Poljskoj, te ruske akcije u Ukrajini i Siriji.

Komentiraj