May poručuje da nema namjeru otići

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanska premijerka Theresa May kazala je u petak da će ostati na čelu vlade i stranke kako bi osigurala stabilnost nakon što je bivši predsjednik  Konzervativne stranke rekao da je prikupio potporu 30 zastupnika koji žele da podnese ostavku.

May nastoji suzbiti pobunu među dijelom svojih zastupnika u trenutku kada Velika Britanija ulazi u ključnu fazu pregovora o razdruživanju o EU-a, koje bi se trebalo dogoditi za 18 mjeseci, i kada treba redefinirati svoju poziciju u svijetu.

Govoreći u svojoj izbornoj jedinici Maidenheadu na jugu Engleske, May je u izjavi koju je prenosila televizija kazala: “Ono što ova zemlja treba je smireno vodstvo i ja to pružam uz punu potporu svojeg kabineta.”

No bivši predsjednik stranke Grant Shapps rekao je da BBC kako misli da bi May trebala raspisati izbore za novog vođu stranke.

On smatra da je to očito nakon neuspjeha koji je doživjela na izborima u lipnju, zbog podjela u njezinu kabinetu i nedavnog kongresa stranke koji je loše protekao.

May je na prijevremenim izborima u lipnju izgubila većinu u parlamentu pred sam početak pregovora o Brexitu, što joj je jako potkopalo autoritet.

Ostala je ipak na vlasti zahvaljujući tome što se još nije pojavila osoba koja bi je mogla zamijeniti i ujediniti stranku te straha konzervativaca da bi novim izborima na vlast mogli doći oporbeni laburisti Jeremyja Corbyna.

Komentiraj