Britanska premijerka Theresa May izjavila je u ponedjeljak da će održati obećanje i smanjiti broj migranata koji dolaze u Veliku Britaniju na “desetke tisuća” godišnje ako pobijedi na izborima idućeg mjeseca.

“Važno je da nastavimo govoriti o tome da ćemo smanjiti broj migranata na održivu razinu. Vjerujemo da su to deseci tisuća”, rekla je May pristašama Konzervativne stranke u Londonu.

Iako je to bio cilj konzervativaca otkako su 2010. došli na vlast, on dosad nije bio ispunjen. Službeni podaci govore da je 273.000 ljudi stiglo u Veliku Britaniju u godini zaključno s rujnom 2016., 49.000 manje u odnosu na godinu ranije i najmanje od godine koja je završila s lipnjem 2014.

“Kada napustimo EU naravno da ćemo imati kontrolu nad našim granicama, jer ćemo moći odrediti vlastita pravila za ljude koji iz EU-a dolaze u Britaniju”, naglasila je.

“Napuštanje EU-a znači da neće biti slobode kretanja kao u prošlosti”, dodala je May.

Najnovije ankete pokazuju da konzervativci za 22 posto vode u odnosu na laburiste uoči parlamentarnih izbora 8. lipnja.

Konzervativna stranka osvaja 49 posto, dva posto više u odnosu na prošlotjedne ankete, a laburisti 27 posto, jedan postotni bod manje, pokazala je anketa lista Guardian objavljena u ponedjeljak.

Centristički Liberalni demokrati su na devet posto, jedan postotni bod više, a protueuropska Stranka neovisnosti pada je za dva posto i sada dobiva šest posto.

Komentiraj