May obavijestila Trumpa prije optužbe za trovanje novičokom

EPA/LONDON METROPOLITAN POLICE

Britanska premijerka Theresa May razgovarala je s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kasno u utorak nekoliko sati prije nego što je Britanija optužila dvojicu ruskih vojnih obavještajnih časnika za napad otrovom u Salisburyu početkom godine na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer.

Britanski tužitelji terete dvojicu Rusa za pokušaj ubojstva bivšeg ruskog špijuna i njegove kćeri otrovnim plinom u Salisburyju. Riječ je o Aleksanderu Petrovu i Ruslanu Boširovu, za koje se smatra da su putovali pod lažnim imenima, kazao je šef antiterorističke policije Neil Basu.

Osumnjičeni su imenovani po prvi puta od izbijanja afere koja je uzdrmala odnose između Rusije i Zapada.

Britanska je premijerka parlamentu također rekla kako policija i tužitelji vjeruju da su napad na Sergeija Skripala i njegovu kćer Yuliu izvršila dvojica ruskih vojnih obavještajnih agenata, koji gotovo sigurno nisu postupali bez odobrenja glavnih ruskih dužnosnika.

Njezin je glasnogovornik kazao kako je May kasno u utorak razgovarala s Donaldom Trumpom te kako će Britanija i njezini saveznici uložiti dodatni napor u ometanju i onesposobljavanju ruske vojno-obavještajne mreže GRU-a.

“Akcije GRU-a prijetnja su svim našim saveznicima i s njima o tome dijelimo informacije koje imamo. Pojačat ćemo zajednički napor u ometanju i onemogućavanju njihove mreže”, rekla je May.

SAD podržava Veliku Britaniju koja Rusiju tereti za “čin agresije” na britanskom tlu, kazao je Woody Johnson, američki veleposlanik u Britaniji.

“SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo zajednički čvrsto drže Rusiju odgovornom za čin agresije na britanskom tlu”, rekao je Johnson na Twitteru.

Premijerka May je također rekla parlamentu kako je napad na Skripala i njegovu kćer Juliju vjerojatno bio upozorenje drugim Rusima.

“Pretpostavljam kako su htjeli odaslati poruku onim Rusima koji žive drugdje, a bili su upleteni u stvari vezane za Rusiju”, kazala je u srijedu u parlamentu.

“Na Rusima je da objasne što se dogodilo u Salisburyju”, dodala je May.

Britanija je u srijedu pozvala na razgovor ruskog otpravnika poslova u Londonu nakon što je optužila dvojicu osumnjičenih za trovanje bivšeg ruskog špijuna Skripala i njegove kćeri, javila je ruska novinska agencija RIA.

Komentiraj