Britanska premijerka Theresa May, komentirala je napade na Siriju, prenosi N1, izjavivši kako oni ne bi trebali iznenaditi nikoga.

“Još uvijek nemamo puno izvješće o posljedicama udara. Uvjereni smo da je on bio uspješan. Prošle je subote u barbarskom napadu u Dumi ubijeno 75 ljudi, među kojima i djeca. Više od 500 je ranjeno. Surađivali smo sa saveznicima kako bismo ustanovili što se dogodilo. Sve je ukazivalo na napad kemijskim oružjem. Ljudi su ležali bespomoćni s pjenom u ustima, pokušali su se skloniti u podrume. Svjedočenja govore o nevjerojatnoj patnji tih ljudi; diskoloracija kože, gušenje i miris klorina. WHO je dobila izvješće da je na stotine pacijenata dopremljeno sa znacima i simptomima koji podsjećaju na izloženost otrovnim kemikalijama”, poručila je May, doavši kako je svima jasno da iza tog napada stoji sirijski režim.

“Nama je jasno tko je odgovoran za taj napad. Sirijski režim. Ne mogu vam sve reći, ali ću vam dati primjer. Korištena je barrel bomba kako bi se raspršili kemijski otrovi, primijećen je vojni helikopter iznad grada Dume. Opozicija nema barrel bombe niti koristi helikoptere. Činjenica da se ovaj napad dogodio ne smije biti iznenađenje ni za koga. Znamo da je sirijski režim i ranije koristio kemijsko oružje”, rekla je May.

“4. travnja prošle godine korišten je sarin protiv svojih građana, tisuće žrtava i 500 ozlijeđenih. Nakon kumulativnih istraživanja došli smo do zaključka da će sirijski režim nastaviti s korištenjem kemijskog oružja. Pokušali smo to zaustaviti diplomatskim kanalima, ali nismo uspjeli. Sirijski režim se obvezao da će zaustaviti svoj program kemijskog naoružanja, ali te obveze nisu ispunjene”, izjavila je, istaknuvši da “nikome nije cilj miješati se u građanski rat u Sirij”.

“Ovdje nije cilj da se miješamo u građanski rat, imali smo za cilj pogoditi ciljeve i izbjeći civilne žrtve. Gađanjem tih meta su smanjene sposobnosti sirijskog režima da širi kemijsko oružje. Ovo je prvi put da sam morala poslati snage u bitku, ne postoji teža odluka za premijera”, zaključila je May.

Komentiraj