EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

May iznijela svoju viziju Britanije

Britanska premijerka Theresa May iznijela je u srijedu svoju viziju Velike Britanije nakon izlaska iz EU-a pozvavši na novi pristup vlade koji će biti u interesu običnih ljudi iz radničke klase koji su izglasali izlazak iz Unije u prosvjedu protiv elite.

Imenovana prije samo tri mjeseca nakon što je njezin prethodnik David Cameron podnio ostavku zbog rezultata referenduma o članstvu Britanije u EU-u, May je u svom završnom govoru na konferenciji vladajuće Konzervativne stranke pokušala dati svoj pečat na politiku vlade.

Ranije ovoga tjedna ona je umirila euroskeptično krilo svoje stranke obećavši ponovnu uspostavu suvereniteta Britanije i kontrolu nad migracijom u pregovorima o Brexitu.

Sada je pozvala članove stranke da apeliraju na milijune tradicionalnih birača laburista, koji su se usprotivili proeuropskom stajalištu te oporbene stranke i glasovali za Brexit. Ona želi da se konzervativci riješe svog imidža “zločeste stranke” koja štiti bogate i moćne na račun siromašnih.

“Ako ste šef koji zarađuje bogatstvo, ali se ne brinete za svoje radnike, međunarodna tvrtka koja tretira porezne zakone kao neobavezne… ja vas upozoravam da tako više ne može ići”, kazala je ona.

Njezine izjave predstavljaju očiti odmak od Camerona, koji je često kritiziran zbog štićenja “bogatih i moćnih”.

“Imamo smion plan da ujedinimo Britaniju, da izgradimo novu, ujedinjenu Britaniju ukorijenjenu u centru, agendu za novi, moderni konzervatizam”, kazala je May. Prema njezinoj viziji, ta Britanija nikada neće oklijevati da se suoči s moćnima kada oni zlorabe svoj privilegirani položaj i uvijek će djelovati u interesu običnih ljudi iz radničke klase.

Međutim, dio članstva se pita hoće li bivša ministrica unutarnjih poslova moći provesti takav ambiciozni plan.

Komentiraj