MAY ‘Europska unija mora poštovati Veliku Britaniju’

EPA/CHRISTIAN BRUNA

Britanska premijerka Theresa May u petak je rekla kako europski dužnosnici moraju postupati prema Ujedinjenom Kraljevstvu s “poštovanjem” u pregovorima u brexitu, dan nakon što su na summitu u Salzburgu odbacili dijelove njezinog plana o budućem odnosu Londona i Bruxellesa, prenosi BBC.

May je priopćila kako “nije prihvatljivo” da europski čelnici odbiju njezin plan bez predlaganja alternativa u “ovako kasnoj fazi pregovora”.

Britanska premijerka je dodala kako neće “preokrenuti rezultate referenduma niti razbiti svoju državu”.

Isto tako, kazala je kako su London i Bruxelles na “mrtvoj točki”, nakon što su Europljani odbacili njezin prijedlog.

May je govorila nakon hladne reakcije na neformalnom summitu EU-a u Salzburgu na njezin “Chequers” plan, nazvan po službenoj rezidenciji britanskih premijera.

“Kroz cijeli proces sam se prema EU odnosila samo s poštovanjem. Ujedinjeno Kraljevstvo očekuje isto, a dobri odnosi na kraju ovog procesa ovise o tome”, prenosi BBC riječi premijerke.

“U ovako kasnoj fazi pregovora nije prihvatljivo jednostavno odbaciti ideje druge strane bez detaljnijeg objašnjenja i protuprijedloga. Zato sada trebamo čuti od EU-a što su pravi problemi i koja je njihova alternativa kako bi mogli raspravljati o tome. Do tada ne možemo postići napredak”, poručila je May, dodavši kako su dvije strane “još daleko” od dogovora o gospodarskim odnosima nakon provedbe brexita.

Istaknula je kako ostanak u europskoj trgovinskoj zoni i carinskoj uniji i sporazum o slobodnoj trgovini, što predlaže Bruxelles, nisu prihvatljivi planovi, piše BBC.

Prvim bi se “narugalo rezultatima referenduma”, istaknula je.

Upozorila je kako na planove EU-a ne bi pristao nijedan britanski premijer.

“Ako EU misli da hoće, onda čine temeljnu pogrešku”, rekla je May i naglasila kako je izostanak dogovora između dviju strana bolji od lošeg dogovora.

Ujedinjeno Kraljevstvo je kao datum izlaska iz Unije odredilo 29. ožujka iduće godine, što znači da sporazum o brexitu mora biti postignut do studenog jer ga nakon tog razdoblja moraju

ratificirati britanski i Europski parlament, upozorio je sredinom rujna Michel Barnier, glavni pregovarač Bruxellesa o britanskom izlasku iz EU-a.

Jedna od najvećih prepreka dogovoru i dalje je pitanje buduće regulacije granice između Republike Irske, članice EU,  i Sjeverne Irske, dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

May tvrdi da je ideja o “zajedničkom pravilniku” za dobra, ali ne za usluge, jedini vjerodostojan put kako bi se izbjegla “tvrda” granica između dvije Irske koja je danas praktički nepostojeća.

No tom se planu protive članovi njezinih konzervativaca koji smatraju kako bi to ugrozilo suverenitet Ujedinjenog Kraljevstva, a ovog tjedna je ta ideja naišla i na hladne reakcije u Salzburgu, piše BBC.

“Svi se slažu da ima pozitivnih elemenata u prijedlogu iz Chequersa, ali predloženi okvir za gospodarsku suradnju neće funkcionirati, ne samo zbog što bi narušio jedinstveno tržište”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Čelnici EU-a izjavili su da će pokušati postići napredak oko brexita idući mjesec, ali su upozorili britansku premijerku da očekuju pomake vezano za pitanje irske granice i trgovinu.

“Trenutak istine za pregovore o brexitu bit će na summitu EU-a u listopadu. Tada očekujemo veliki napredak i rezultate u pregovorima. Ako tada ne uspijemo formulirati neki okvir za sporazum i ako ne bude učinkovitih pregovora u listopadu, onda nema razloga ni organizirati najavljeni izvanredni summit u studenom”, rekao je Tusk nakon završetka austrijskog neformalnog summita.

Britanski mediji su zbog toga u petak proglasili prijedloge premijerke “mrtvima”, piše Reuters.

“Vaš brexit je propao”, objavio je na naslovnici list Daily Mirror, dok su Guardian i Times pisali o “poniženoj May”.
Reakcije Sturgeon i Corbyna

Škotska premijerka Nicola Sturgeon opisala je današnju izjavu Therese May “očajnom”.

“Jedini ostvariv način da se izvede brexit jest da se ostane na jedinstvenom tržištu i u carinskoj uniji. Ako na to nije spremna,  brexit se ne bi smio provesti”, kazala je Sturgeon na Twitteru

Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn rekao je da je prošlo vrijeme za političke igre oko brexita.

“Političke igre s obje strane, EU i naše vlade, moraju se okončati jer izlazak bez sporazuma nije opcija”, rekao je Corbyn u priopćenju.

“Pregovaračka strategija Therese May oko brexita je katastrofa. Torijevci su proveli više vremena svađajući se međusobno nego pregovarajući s EU-om”, kazao je.

Komentiraj