MAY “Dogovor o Brexitu je najbolji za moju zemlju”

epa

Britanska premijerka Theresa May obećala je u četvrtak da će se boriti za svoj nacrt dogovora o razvodu postignut s Europskom unijom za koji je ustvrdila da je “najbolji” mogući za Veliku Britaniju nakon što je ostavka njezina ministra za Brexit i drugih ministara dovela u opasnost njezinu strategiju i posao.

“Svakom žilicom svog bića znam da je put kojim sam išla najbolji za moju zemlju”, rekla je May na konferenciji za novinare u Downing Streetu opetujući da je radila u nacionalnom interesu a “ne u stranačkom ili u svom političkom interesu”.

“Hoću li ga uspješno završiti? Hoću”, dodala je, nakon ostavke četvero članova vlade i prijedloga zastupnika njezine Konzervativne stranke nezadovoljnih zbog rješavanja pitanja irske granice, da se glasa o povjerenju May.

U nacrtu dogovora predviđa se “sigurnosna mreža” (“backstop”), krajnja mogućnost po kojoj bi čitavo Ujedinjeno Kraljevstvo ostalo u carinskoj uniji s EU-om a carine i propisi u Sjevernoj Irskoj bili bi usklađeniji s onima u EU-u ako se do kraja prijelaznog razdoblja ne postigne nikakav dogovor Bruxellesa i Londona. Prijelazno razdoblje nakon Brexita koji je planiran za 29. ožujka 2019. trebalo bi trajati 21 mjesec.

May je istaknula da “upravljati znači donositi dobre, ali ne i lake odluke”.

Usto je isključila mogućnost organiziranja drugog referenduma o Brexitu na njezinu inicijativu.

“Što se mene tiče, drugog referenduma neće biti”, rekla je, pošto je nešto ranije pred britanskim zastupnicima natuknula da bi se sve moglo vratiti na početak ako parlament ne prihvati nacrt dogovora o razlazu postignut u utorak s Europskom unijom.

Samo nešto više od 12 sati nakon što je May objavila da je njezina vlada pristala na sporazum, ostavke su podnijeli ministar za Brexit Dominic Raab, ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey, ministar za Sjevernu Irsku Shailesh Vara i državna tajnica za Brexit Suella Braverman, izjavivši da ne mogu podržati dogovor.

Euroskeptici u Mayinoj Konzervativnoj stranci rekli su kako su podnijeli pisma pozivajući na glasovanje o nepovjerenju njezinu čelništvu.

Komentiraj