EPA/NEIL HALL

May će zastupnicima predložiti ‘nov, hrabar’ dogovor

Britanska premijerka Theresa May sljedećih tjedana iznijet će “nov, hrabar prijedlog” zastupnicima te će još jednom pokušati pridobiti većinu u parlamentu za svoj dogovor o brexitu.

Konzervativna premijerka je u autorskom uvodniku za list Sunday Times izrazila optimizam u pogledu toga da će u četvrtom pokušaju članovi parlamenta podržati njezin dogovor o napuštanju Europske unije.

“Još uvijek vjerujem da ću pridobiti većinu u parlamentu za izlazak uz dogovor”, napisala je.

Prijedlog će “predstavljati nov, hrabar prijedlog zastupnicima parlamenta, s poboljšanim paketom mjera za koje vjerujem da će dobiti novu potporu, napisala je May obećavši da će dogovor poštivati odluku britanskog naroda na referendumu o napuštanju EU.

May dosad nije uspjela riješiti parlamentarni zastoj u pogledu brexita, zbog čega je morala produljiti dogovoreni termin britanskog izlaska iz bloka za sedam mjeseci, do 31. listopada.

Odgoda također znači da će Velika Britanija sudjelovati na sljedećim izborima za Europski parlament.

U uvodniku ona je pozvala glasače da izaberu njezinu stranku sljedećeg tjedna tvrdeći da Laburisti i druge oporbene stranke “ne mogu provesti brexit ili su dosad to odbijali učiniti”.

Također je okrivila “neke zastupnike na njezinoj strani” zbog toga što dogovor dosad nije bio prihvaćen, ponavljajući riječi koje su u ožujku izazvale bijesne reakcije njezine stranke.

Uvodnik je objavljen u trenucima kad je britanski izlazak iz EU-a neizvjestan više no ikad nakon što su u petak propali pregovori s laburističkim čelnikom Jeremyjem Corbynom.

Komentiraj